Vita a baráttal

Megosztom

A Párbeszéd – Zöldek társelnöke Barabás Richárd baráti csevelyre invitálja Ungár Pétert és ezt nyílt levélben közli a megszólítottal, közösségi oldalán.

Tisztelt Társelnök úr! Kedves Péter!

Vitára hívtalak téged tegnap. Indokaim közül a három legfontosabbat már akkor kiemeltem. Egy sajtótájékoztatónak azonban megvannak a maga műfaji korlátai, így most ebben a nyílt levélben fordulok hozzád, amelyben van lehetőségem részletesebben is kifejteni az álláspontom és megismételni a vitára hívást.

2024-re válaszút elé érkezett az emberiség: több mint 4 milliárd ember adja majd le a voksát, hogy a jövőről döntsön. A demokrácia örömünnepe helyett azonban félelem telepedett a világra. A polikrízis korát éljük: egyszerre nézünk szembe a mind nyilvánvalóbb klímaválsággal, geopolitikai konfliktusokkal, a társadalmi különbségek szétfeszítő erejével és a technológiai fejlődés jelentette bizonytalansággal. Európa is küszködik, hiszen míg a keleti oldalunkon egy borzalmas és jogtalan háború dúl, belül a szélsőjobboldali hangok lesznek egyre hangosabbak.

Ha nem akarjuk megismételni a történelem hibáit és ha nem akarjuk, hogy a klímaválság enyhítéséért folytatott erőfeszítéseink egy darabjaira hulló világ konfliktusai között a semmibe vesszenek, a Zöldeknek kell most reményt és utat mutatniuk – itthon, Európában és itthon, Magyarországon. Sokan még mindig azt gondolják, hogy zöldnek lenni valami ezoterikus agymenés, hippi dolog, pedig a valóság nem is állhatna ettől távolabb! Zöldnek lenni azt jelenti, hogy figyelünk egymásra és a környezetünkre. A levegőnkre és a vizeinkre. Például azzal, hogy a legmesszemenőbb elutasítjuk a vízzabáló és környezetszennyező akkugyárakat! Vagy az életünkre és az egészségünkre. Milyen jó lenne, ha például senki nem halna meg csak azért, mert nem jutott be időben egy vizsgálatra!

Péter!

Budapesten 2019-ben fényes győzelmet arattak a köztársaságpárti erők, így történhetett meg, hogy egy közép-európai főváros zöld főpolgármestert választott. Ennek eredményeként Budapest elindulhatott a változás útján: zöldülnek a tereink, csökkennek a dugók, kormányzati ellenszéllel szemben is fejlődik a tömegközlekedés (Te például használod a BudapestGo-t?; Utaztál már az új buszokon?), megújult a Blaha Lujza tér és immáron autómentes a Lánchíd. Egyre több a bicikliút, végre kezd a város azzá válni, amire való: hogy éljünk benne. Karácsony Gergely vezetésével már eddig is hatalmas eredményeket értünk el és készen állunk, hogy a következő öt évben ne csak az elmúlt évtizedek kínos lemaradásait dolgozzuk le rohamtempóban, hanem tényleg jövőt adjunk Budapestnek.

Mindent lehet persze jobban csinálni. Szerintem Gergő nem bánja a kritikát. Én magam is kritizáltam már egyes döntéseit, ha kellett, akár a nyilvánosság előtt is. De hogyan fordulhat meg egyáltalán a fejedben, hogy a környezetszennyező fideszes bűnbanda volt államtitkárát indítsd Budapesten? És az hogy történhet meg, hogy Közép-Európa egyetlen zöld főpolgármesterét a fideszes propaganda módszereivel kezded támadni? A legutóbbi ötletedről már nem is beszélve: az általad ajánlott köztársaságielnök-jelölt hajmeresztő állításait hallva imitt-amott még Rogán Tóni is elismerően nyalja meg a szája szélét.

Péter, ebben nincs semmi zöld és ezt te is pontosan tudod. Ez így csak a rothadó narancsra készülő fügefalevél susogása. Itt az ideje, hogy eldöntsd, melyik oldalon állsz. A rendszer elmúlt hetekben csak még nyilvánvalóbbá váló romlottsága – mely a köztársasági elnök és más prominens fideszes politikusok lemondáshullámában, majd a civilek által szervezett óriástüntetésben csúcsosodott ki – nem hagy teret a rendszerbe simuló középutasságnak.

Péter, itt az idő eldönteni, hogy a vonal melyik oldalán állsz. Ezért hívtalak tegnap vitára. Védd meg az álláspontod a nyilvánosságban! Abban a kérdésben, hogy pontosan hol, milyen formában és mikor tartsuk meg ezt a vitát, én maximálisan rugalmas vagyok – bár ha javasolhatom, teremtsünk minél nagyobb nyilvánosságot ennek a kérdésnek! Üljenek nézők a közönség soraiban, hívjuk meg a sajtót és közvetítsük online! Az ország szomjazza a minőségi és kulturált politikai vitát, a te intellektusod pedig számomra garancia, hogy ez egy ilyen vita lesz.

Kettőnk közül egyikünk sem gondolja azt, hogy a közéletnek kizárólag a rezsim állandó kritikájában kell kimerülnie, ebben egészen biztosan egyetértünk. De azt is tudom, hogy a megoldást nem a bántalmazó rendszerhez való dörgölőzésben, hanem a legmarkánsabb szembefordulásban kell keresni. Hiszen a mi generációnk dinamikus, lendületes, kíváncsi, ambiciózus, empatikus és tisztában van azzal, hogy rendszerszintű változásokra van szükség. Egy nyitott, progresszív, zöld politikával – úgy vélem – ez belátható időn belül lehetséges.

Velem együtt várja mielőbbi válaszod a köztársaságpárti többség!

Addig is barátsággal üdvözöl,

Barabás Richárd

A Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük