Propagandafigyelő

Megosztom

Hadházy Ákos

Pénteken átadták a Lánchidat, ennek alkalmából a Híradó fél nyolcas kiadása 13 percet szánt az ellenzék bírálatának. A propagandát figyelve megszoktuk, hogy a „hírműsorban” szereplő kormányzati fejeket órákon, napokon és heteken át hallhatjuk mindenféle kritika és ellenvetés nélkül.

Nyilván erről szó sem lehet, ha a gonosz baloldallal történik valami. A hídavatás ünnepét fideszes ellenkórus hangja keretezte: az a baj a Lánchíddal, hogy autósok nem használhatják, különben is a főpolgármester megszegte az erről szóló megállapodását a kormánnyal.

A következő tudósítás pedig újra figyelmeztette a nézőket arra, hogy Karácsony Gergely és Tüttő Kata komoly megszorításokra készülnek, amelyet persze a jó kormányzat elítél. Pénteken a folyamatosan zajló fővárosi kampány mellett elindult vidéken is az önkormányzati választási kampány. A Híradó közzé tette a Fidesz ezzel kapcsolatos első kampányvideóját – az egykor szebb napokat megélt – Magyar Nemzet segítségével.

A lap ezúttal a tavalyi ellenzéki választási kampány vidéki „tényeit tárta fel”. Pénteken kiderült, hogy a baloldali „lejárató médiabirodalom”, amely azonos az Ezalenyeg.hu lapokkal (Jelentkezzen, aki olvassa őket!) vidéki politikusok kampányát támogatta tízmillió forintos nagyságrendben. A pécsiek jó, ha tudják: a kormányzati lejárató („köz”)média szerint Mellár Tamás a guruló dollároknak köszönheti parlamenti helyét.

A témák megoszlása műsoridő szerint:

Migrációs veszély: 6p 53mp

Az USA bírálata: 3p 17mp

Az ellenzék lejáratása: 13p 11mp

Ellenzéki pártok véleménye: 1p 18mp

Gazdasági sikerek és pozitív kormányzati intézkedések: 6p 51mp

A részletes elemzés itt: https://hadhazyakos.hu/propagandafigyelo-2023-08-04/

A nap hírei:

11. Átadták a felújított Lánchidat, de az autók továbbra sem hajthatnak rá (3p 23mp)

A Híradó bemutatja a Lánchíd átadását és Karácsony Gergely főpolgármester szavait is többször idézi. Ennek során olyan eljárást alkalmaz a „hírműsor”, amelyet a kormánnyal kapcsolatos tudósításokban sosem. A főpolgármester megállapításait egyfolytában ellentétes álláspontokkal ütközteti, így a Híradó tulajdonképpen a főváros vezetőjét igyekszik meghazudtolni. Karácsony Gergelyt először a kormány és a párt félhivatalos lapja, a Magyar Nemzet kritizálja.

A Híradó jó szokásának megfelelően a lap weboldalának képernyőfotóját mutogatja és véleményét ismerteti: „Nem használhatják az autósok a Lánchidat, Karácsony Gergely mégis követeli a kormány támogatását.” Elhangzik a bejátszásban az is, Wintermantel Zsolt hogyan szembesítette a főpolgármestert néhány hónapja azzal a megállapodással, amelyben vállalta, hogy a kormány támogatásáért cserébe megnyitja a hidat az autósoknak. Wintermantel, a fővárosi Fidesz és a Híradó szerint Karácsony megszegte ezt a korábbi megállapodást. A Híradó természetesen nem beszél a főváros által – egyébként valószínűleg a nemzeti konzultációk mintájára – kitalált „lakógyűlés” szavazásának eredményéről, vagy arról, hogy a főpolgármester korábban hogyan érvelt Gulyás Gergely hasonló vádjaival szemben. A híd másfél éves csúszással és 5 milliárd forint többletkiadással készült el – hangsúlyozza nekünk végül a közmédia „hírműsora”, bár azt legalább elmondják, hogy a főpolgármester az utóbbi információt cáfolja. (Természetesen azt nem láthattuk, hiszen a közmédia és a propaganda képébe nem illik, hogy Navracsics miniszter államtitkárával tandemkerékpáron hajtott át a felújított hídon.)

12. Karácsony Gergely a pénzmosásról: ez a vád abszurd (3p 37mp)

A főpolgármestert a kormánypropaganda által kitalált ún. „pénzmosási botrányról” is kérdezték a Lánchíd átadása során. Karácsony visszautasította a vádakat, majd a „híműsor” 3 percen keresztül ismét zanzásította a nézőinek mindazt, amit az elmúlt hetekben nagyjából tucatszor láttunk az ügyről, azaz a „dollárbaloldal finanszírozásáról.” Természetesen ismét bejátsszák Deák Dániel korábbi vezető elemzését, amelynek során rámutatott a háttérben húzódó Gyurcsány-szálra.

13. Tüttő Kata szerint a vízdíjemelés mellett további megszorítások is lehetnek Budapesten (2p 55mp)

A főpolgármester-helyettes egy internetes interjújában arról beszélt, ha nem emelik a fővárosi vízdíjakat, akkor más szolgáltatásokat kellene csökkentenie a város vezetésének. Ez a fél mondat kiváló ürügy a Rogán-műveknek és a „hírműsornak”, hogy három percig – az elmúlt időszakban nagyjából ötödszörre – ismét „összegezzék”, azaz fantáziáljanak arról, milyen megszorításokra készül a főváros. (A közművek állapotáról és finanszírozásáról nyilván Magyarországon a propagandamédiában nem lehet értelmes és racionális vitát folytatni.) A propaganda egyszerű technikáját használják itt is, ahogy pár napja e téma kapcsán már láttuk, és a hasonló tudósításokból is jól ismerünk: megszólal a kormány képviselője, azaz megint Gulyás államtitkár a múlt heti kormányinfóról, aki megígéri, a kormány mindenkit megvéd minden rossztól, amire a gonosz baloldal készül. Végül Kocsis Máté ismét megkérdezi: „hová lett a pénze az ország leggazdagabb városának?” Persze tudjuk a választ (mert hallottuk szóról szóra a július 29-i adásban is): Gyurcsány emberei széthordták a fővárosi vagyont. Budapest ma is „koszos és gazos város, amelyet elleptek a hajléktalanok, miközben a főpolgármester több tucat tanácsadót alkalmaz sokmilliós szerződésekért.”

14. Magyar Nemzet: milliókkal segített a dollármédia azoknak a baloldaliaknak, akik bajban voltak (3p 16mp)

A lejáratómédia lejáratja a lejáratómédiát. A magyar közszolgálati média „hírműsorában” arra is jut idő, hogy több mint három percben összefoglalják a párt- és kormány (fél)hivatalos orgánuma, az egykor szebb napokat látott Magyar Nemzet „tényfeltáró” cikksorozatának újabb darabját az Ezalenyeg.hu lapcsoportról. Ahogy Meszes Boglárka felvezeti: „a lejáratóoldalak politikai hirdetésekkel támogatták a miskolci és a pécsi baloldali jelölteket több millió forintból.” A híradásnak álcázott lejáratás egyik képkockáján baloldalt Soros György képét látjuk a Magyar Nemzetből, míg jobbra a cikk állítását: „az EzaLényeg miskolci lábára például nem kevesebb mint 11.5 millió forint jutott.” A lejáratómédia lejáratása látszólag a tavalyi országgyűlési választási kampányról szól, persze tudjuk, ez már a jövő évi önkormányzati választások Fidesz-kampányának videós anyaga. A Híradó pécsi nézőinek meg is üzeni a műsor: „külföldről finanszírozott hirdetéseken is múlhatott Mellár Tamás győzelme.”

A Híradóból kimaradó témák:

444: Ekkora visszaesést rég láttunk: az első félévben 10 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

HVG: Rossz hír jött a magyar ipar teljesítményéről, tovább nyomjuk a féket

Népszava: 14 millió forintos bírsággal sújtották az épülő iváncsai akkumulátorgyárat

Telex: 200-300 ezer új vendégmunkás is érkezhet a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból

HVG: Navracsics tandembiciklin tekert át a Lánchídon, államtitkárát vitte magával

Telex: Két héttel a kezdés előtt ugrott a Szikra Mozgalom nyári táborának helyszíne, a fideszes polgármester tagadja, hogy bármi ráhatása lenne a döntésre


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük