Segíts magadon, az állam nem segít!

Megosztom
Kezdőlap » Segíts magadon, az állam nem segít!

Kanász-Nagy Máté LMP

Semjén Zsolt legújabb beterjesztett törvényjavaslata gyökeres változást hozhat a szociális ellátások rendszerében. Lényege, hogy az egyénekre és családokra próbálják átnyomni a gondoskodási felelősséget. Sőt ha valaki nem él szociális biztonságban (egyébként jó lenne egyszer már tisztázni, mit jelent ez a fogalom Magyarországon), akkor ott a karitatív szervezetek feladata a segítés, ha ez nem valósul meg, csak akkor lenne az államnak feladata.

Semjén Zsolt javaslata visszarepít minket azokba a korokba, amikor az állam ugyan már vállalt valamekkora gondoskodási-ellátási feladatot, de azért még nem igazán akarta segíteni a rászorulókat. Ilyen rendszer működött Magyarországon, utoljára a két világháború közötti Horthy-rendszerben.

De hasonlatos ez a felfogás az angolszász neolibeárlis rezsimekhez is, amelyek leépítik az államot és minden felelősséget az egyénre hárítanak, vásároljanak a piacon ellátást, ha tudnak miből. Ezt vallotta Margaret Thatcher és Ronald Reagen is a ’80-as években.

Semjén Zsolt javaslata tudatosan ágyaz meg a kormányzati szociális ellátások további leépítésének. A szétszakadt (valójában a rendszerváltás óta soha össze nem szőtt) magyar szociális hálót tovább szaggatják, fapados szociális rendszert hoznak létre. Nem akarják ellátni az állam feladatait. Az így spórolt milliárdokat pedig majd biztos megint a multik vagy a haverok támogatására költik.

Ami fenyeget: ha valaki bajba kerül, csak magára, vagy a családjára számíthat a jövőben. Ahogyan próbálják az egyénekre nyomni a felelősséget, úgy növelik tovább az egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat a társadalmon belül. Mi lesz azzal, aki bajba kerül, de nem számíthat senkire? Mi lesz a szendvics generációval, akik nap mint nap egyszerre gondoskodnak gyermekeikről és a szüleikről is? Mi lesz a nőkkel, akikre a kapitalista rendszer egyébként is előszeretettel hárítja a gondoskodási terheket?

Milyen állam, milyen kormány az, aki nem gondoskodik rólunk?

Tisztelt Semjén Zsolt, mi lesz a következő? Az oktatás ügyét is rárakják a szülők vállára, tanítsák ők a gyerekeiket? Aztán mindenki menjen magánorvoshoz, mert állami egészségügy sem lesz? Meddig megyünk az állam visszabontásában? A középkori ispotályokat esetleg nem akarják visszahozni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük