Alaptörvény-módosítást kezdeményez az MSZP

Megosztom

Regős Bendegúz

Alaptörvény-módosítást kezdeményez az MSZP, valamint kiegészíti aláírásgyűjtését a közvetlen elnökválasztás érdekében.

Megbukott a köztársasági elnök. Már a második, amióta a Fidesz „adja”. Az első Pali bácsi volt, bár az Ő ügye lepkefing Kati ügyéhez képest, bár megkockáztatom, Kati nem igazán látta át, hogy mit tesz. Inkább, hogy kinek teszi. Ezt mondjuk 100 év múlva sem fogjuk megtudni.

Az MSZP közvetlen elnökválasztás akar. A Fidesz biztos nem. Ez pedig tőlük függ. De! Mi van akkor, ha a Fidesz, eleve meg akarja szüntetni a Köztársasági elnöki intézményt. Minek az? Az Új évi köszöntőt bárki fel tudja olvasni, utazni ide-oda mindenki tud, több szerepe nincs is mostanság neki. No, meg reputációja sem.

Mi történik akkor, ha Vitya úgy dönt, neki kell megoldania ezt a problémát és elnököt farag magából. Olyan Putyinosat.


Az MSZP szorgalmazza, hogy egyeztetések induljanak a közvetlen köztársaságielnök-választás érdekében. A Magyar Szocialista Párt az elmúlt napok eseményei miatt Alaptörvény-módosítást is kezdeményezett, valamint a jelenleg is zajló aláírásgyűjtő kampányt kiegészíti a közvetlen elnökválasztás támogatásával is.

Az MSZP szerint Novák Katalin kegyelmi botránya, valamint a korábbi Schmitt-ügy is megmutatta, hogy a kormány érdekeit kiszolgáló személyek nem tölthetik be a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki posztot. A szombaton lemondott államfő ügye több tanulsággal is szolgál.

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a héten, hogy e konkrét ügy feltárása mellett az elnöki kegyelem miniszteri előkészítése és ellenjegyzési gyakorlata is felülvizsgálásra kerüljön. Meg kell vizsgálni Orbán Viktor miniszterelnök felelősségét is, hiszen ő helyezte pozíciójába mind Varga Juditot, mind Novák Katalint. Az alkotmánymódosítás pedig nem elegendő, a gyermekvédelmi rendszer egésze felülvizsgálatra szorul.

Az elmúlt hét eseményei megmutatták: közös fellépéssel Orbán Viktor meghátrálásra kényszeríthető. Az MSZP ezért kezdeményezte elsőként, és továbbra is szorgalmazza az ellenzéki pártok közös listán indulását a június 9-i önkormányzati és EP-választásokon. Az aláírásgyűjtőkampányt, melyet a közös listáért indítottunk, kiegészítjük a köztársasági elnök közvetlen megválasztásának támogatásával.

Az MSZP az Alaptörvény-módosítás kezdeményezése mellett szorgalmazza, hogy a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, melyet 1989 óta javaslunk, egyeztessenek az ellenzéki pártok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük