Koszorúzás MSZP 1956-2022

Megosztom

A nemzetnek mindenki része: az 1956-os utcai hősök, akik a szabadságért harcoltak, Nagy Imre és azok is, akik egy jobb oktatásért küzdenek – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke vasárnap.

    Kunhalmi Ágnes Komjáthi Imrével, az MSZP társelnökével Nagy Imre egykori miniszterelnök szobránál mondott beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából. Kunhalmi Ágnes felhívta a figyelmet arra: október 23-án az egész nemzet azokra a hősökre emlékezik, akik a hazájukért és a szabadságért harcoltak és Nagy Imre miniszterelnök meghatározó, kiemelkedő, „ha nem a legkiemelkedőbb” szereplője volt az 1956-os eseményeknek.

  Kunhalmi Ágnes szerint az elmúlt években a Fidesz megpróbálta eltagadni Nagy Imre szerepét és kizárólag az utcán tüntető hősökre, fiatalokra koncentrált, de véleménye szerint Nagy Imre

„ugyanolyan fontos szereplője az eseményeknek, mint mindazok a fiatalok és hősök, akik kimentek akkor az utcákra és harcoltak egy autoriter, elnyomó hatalommal szemben”.

Nagy Imre az akkori elnyomó hatalom áldozata volt, ma azok a fiatalok, akik tüntetnek az oktatásért, egy jobb országért, egy közös nemzeti ügyért, „ugyanilyen áldozatai ennek az autoriter rendszernek”, amelyet a Fidesz az elmúlt 12 évben kiépített.

Budapest, 2022. október 23. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke beszédet mond, mellette Komjáthi Imre társelnök a párt az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésén Budapesten, Nagy Imre szobránál 2022. október 23-án. MTI/Mónus Márton

A Fidesz fenyegeti a tanárokat, kirúgja a pedagógusokat és kizárja a nemzetből mindazokat, akik nem értenek vele egyet, „nem riad vissza (.) az egyre durvább politikai retorzióktól sem”.

Kunhalmi úgy gondolja, hogy nem kell különösebben magyaráznia a párhuzamot 1956-tal. Azok a fiatalok, tanárok és szülők, akik vasárnap is tüntetni fognak egy jobb oktatásért, a jövő Magyarországáért, nagyon magasztos erkölcsi, összenemzeti ügyért harcolnak, és „nem szabad engedni, hogy kizárjon bennünket egy autoriter rendszer a nemzetből”.

A nemzetnek mindenki része: az 1956-os utcai hősök, akik a szabadságért harcoltak, Nagy Imre és azok is, akik egy jobb oktatásért, a felemelkedő nemzet zálogáért, a jó iskoláért küzdenek – tette hozzá.
    Komjáthi Imre beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956 őszén a magyar nép nemet mondott a diktatúrára, és igent mondott a demokráciára. Ma a „mi feladatunk újra az, hogy Magyarországot visszavezessük a demokrácia útjára” – jelentette ki.
    A két politikus koszorút helyezett el Nagy Imre szobránál.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük