Zalán futása. Ja! Nem. Egy indukciós főzőlap története és a mi mögötte van

Megosztom

Március végén törték fel az előző profilomat, két év írásai mentek – volna – a levesbe, ha minden írásomat először nem Word-ben írtam volna. Így aztán megtaláltam az ottani utolsó cikkemet, amit az indukciós főzőlap kapcsán írtam, és ez most azért jutott eszembe, mert a Lidl akciósújságjában ismét kínálják azt a két főzőhelyes „rezsót”, amit akkoriban vettünk, és az azóta eltelt idő maximálisan igazolta, hogy helyesen döntöttünk.

Most gyakorlatilag változatlanul felteszem akkori írásomat, minden sora vállalható, egy deka csalódást nem okozott a masina, csak ajánlani tudom!

„Megazsúl

Tanulmányaimat 1974-ben hagytam abba, illetve elvégeztem még néhány tanfolyamot a méregkezelőtől az OKJ-s multimédiásig, de a nagyját azért addig letudtam.

Nos, ez a Megazsúl azóta nemigen került nálam szóba, de az új rezsiszámítás kapcsán kénytelen vagyok időnként foglalkozni vele.

Láttam eddig is persze, minden gázszámlán szerepelt, de csak a köbméterig jutottam az olvasásban, ez a mértékegység a puszta látványával beindítja bennem az alkalmi discxlexciát – na tessék, most is -, ha erőltetem tovább is az olvasást, megint csak innom kell valamit, pedig már vagy negyven napja tiszta vagyok.

Megazsúl. A fűtőérték mértékegysége. Akik miatt ez megint fontos lett, nos, arra is van mértékegység, a Megakúrvaannyukat.

Régivágású gyerek vagyok, már azt is nehéz volt megszoknom, hogy a kocsik motorját lóerő helyett kW-ban adják meg, a Marutim gyárilag 28 kW-os, mint harminc kenyérpirító, röhej, de annyi be se férne a motorházba, a hátsóülésekre is jutna belőlük bőven.

De azért a kW alapvetően közel áll hozzám, tanult szakmám és hobbim is az elektromosság, a villany nagyon demokratikus dolog, a gazdagokat is megbassza, ha óvatlanok.

Lényeg a lényeg, nagy segítség volt a táblázat, amiből megtudtam, hogy a gáztűzhelyem lángrózsái hány kW-osak:

a kicsi 0,6–1 kW-ig;

a közepes 1,1–2,1 kW, néha legalább 1,6 kW;

a nagy 2,1-3,1 kW;

a sütő – több mint 3 kW

Megdöbbentem.

Ha a műhelyemben hideg volt, rossz lelkiismerettel kapcsoltam be az 1-2 kW-os hősugárzót hosszabb-rövidebb időre, miközben a konyhában szívbaj nélkül szórakoztam a nagylánggal órákon át, javarészt a plafont fűtve vele.

Megazsúl. Tizenhét százalékkal léptük túl a bátrak által újmagyarul átlagosnak mantrázott kvótát, az 17% szorozva a hétszeres árral egyenlő 119%, tehát a gázszámlám több, mint a duplájára emelkedett volna.

Ha a ménkűvel lépem túl, az viszont csak a duplája.

*

Már vagy tíz éve, hogy valaki olyan hotdogsütőt szeretett volna tőlem, amelyik indukciós főzőlapon működne.

Akkoriban még ismerősöm se volt olyan, aki látott volna indukcióst, ezért vettem egyet, egy csinos kis egyfőzőhelyest, 14eFt, sebaj, ez a fejlődés ára.

Sikerült a hotdogsütő kifejlesztése, az indukciós rezsó pedig ment a spájz legfelső polcára, alulról nem is látszott, van ott hokedliméretű gyümölcscentrifuga, régi kenyérpirító, öreganyám sodrófája, kerekeskút, még harcoló partizán, fagyottmamut, minden szar.

Igen ám, de jött a Megazsúl.

Felrémlett a ködből a hiperszuper rezsó, elővettem.

A használati már nincs meg, a Neten ehhez a típushoz már nincs semmi, de mégiscsak műszaki ember volnék, agyam rozsdás kerekei közé fújtam egy kis WD40-et, néhány nap alatt megfejtettem a működést, és gyakorlatilag azon főzünk.

Jelentem, kúrvajó!

A gáztűzhely 30-40 %-os hatásfokával szemben ennek vagy 80% a hatásfoka.

A gázkvóta immár olyan magasan van fölöttünk, hogy még Besenyei Péter is lazán beférne közénk a göbzivel, szerintem jövőre megemelem szobáink fűtését 19C°-ra, és tán még a nagyszobába is kimehetünk sál és sapka nélkül!

És a villanyszámla?

Igaz, kibasztunk két TV-t és helyettük monitorokon nézzük a műsort, valamint a kerítésről levettem a 380-at – persze a halálfejes táblát kint hagytam, senki se olyan bátor, hogy kipróbálja -, így gyakorlatilag nem nőtt a havi összeg.

*

Aztán megláttam az akciósújságban, hogy a Lidliben 38eFt a két főzőzónás indukciós.

Már szinte nyitásra ott voltunk, meg is vettük, a Mikulás úgyse hozott semmit, ezzel letudtuk azt is.

Sokkal modernebb, mint amin eddig főztünk, laposabb is picit, mindent lehet rajta állítani, csak szélesebb, persze, hiszen dupla.

Eddig az íróasztalomon főztünk, nem okozott gondot, még a monitoromból se takart el semmit, egyébként is ritkábban kér fel a NASA röppályaszámítási ügyekben, meg aztán fűtötte is egy picit a szobámat.

De ez az új majd’ hatvan centi, így már nem tudnék kényelmesen könyökölni az asztalra, egyébként is egy ilyen masinának a konyhában a helye!

És ott hol? Hát a gáztűzhelyen!

Ekkor ez a műszakilag rettentően felkészült, az újdonságokra mindig nyitott, innovatív és végtelenül szerény Gyurika rászánt két délelőttöt, elkészített egy szerkezetet, amivel praktikusan a gáztűzhely lenyugdíjazott felső részére stabilan és könnyen kezelhetően el tudta helyezni az új főzőt.

Természetesen ehhez nem kellett a régi gáztűzhelyet megváltoztatni, tönkretenni, mindössze a gázrózsákat tettük fel a spájz legfelső polcára, most lett ott egy csomó hely úgyis. Ha pedig kiderülne, hogy a kertem alatt egy gázmező terül el, elővesszük a gázrózsákat. Vagy inkább hozatunk kaját a Gundelből, állítólag jó a konyha, a somlói galuskájukat legalábbis dicsérik a Karmelitában.

*

Konklúzió:

– Aki még a váltás előtt van, annak az indukciósra való áttérést szívből javaslom! Lehet, hogy néhány edényt ki kell cserélni, de nem is olyan hosszú távon bejön az ára. Én a Vaterán vettem hat kisebb üvegtetős lábast szállítással együtt húszezerért, meg vettem egy kuktát tizenvalamennyiért, ez kéthavi gázszámlán megjött. Kávéfőzőt nem is veszek, ahhoz a régi kotyogós alá csináltam egy adaptert, a fényképeken látszik, négy perc alatt lejön a kávé, illetve hamarabb, előbb lekapcsolom, minthogy a beállított négy perc lejárna.

Ha valakinek kérdése lenne, vagy csak simán inna valamit, bátran keressen!”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük