A MOL-koncesszió ára: nem a kormányon és megbízottján múlt, hogy Erzsébetvárosban zavartalan a szemészállítás

Megosztom

Niedermüller Péter

Miután a kormány július 1-i hatállyal koncesszióba adta a hulladékkezelést a MOL-nak, néhány napon belül össze is dőlt a rendszer. Teljes a káosz! Ez megint egy újabb példa arra, hogy miért rossz az önkormányzatok hatáskörének folyamatos elvonása. Mint azt a mostani helyzet is mutatja ezzel nem az önkormányzatokat bünteti a kormány, hanem esetünkben az Erzsébetvárosban élőket. 

Pedig Erzsébetváros Önkormányzata időben megkötötte a Köztisztasági Szerződést a MOHU-MOL Zrt.-vel, június 30-án le is adtuk a megrendeléseket. A hétfői szemétszállítás alkalmával azonban kiderült, hogy a szerződésben megjelölt hulladékkezelőbe nem veszik át a szemetet, azaz munkatársaink hiába mutatták az engedélyt, ami alapján jogosultak vagyunk a szemét leadására, azt nem fogadták el.

A MOHU tehetetlenségének és szervezetlenségének köszönhetően a mai napig nincs érvényes és működőképes szerződése Erzsébetváros Önkormányzatával. Az általuk küldött legutolsó szerződéstervezetben már egyetlen hulladéklerakó hely sincs megadva, ahova a szemetet szállíthatnánk. Hogy a helyzet nem fordult még rosszabbra, azt a Főváros segítségének köszönhetjük, így jelenleg a XV. kerületi szemétégető átveszi a közterületi hulladékgyűjtőkben gyűjtött szemetet, azonban a felgyűlt illegális hulladékot 30 kilométerre, Pusztazámorra kell szállítanunk.

Nem kis problémáról van szó, Erzsébetvárosban tavaly átlagosan havonta 785 köbméter szemetet kellett elszállítanunk.

Az Orbán-kormány már harmadjára fogott neki a hulladékgazdálkodás átszervezésének, de azzal hogy egy szakmai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező cégre bízta az ágazatot, minden eddigi teljesítményét alulmúlja. Az erzsébetvárosi lakók érdekében elvárjuk a kormánytól, hogy tegyenek azonnali lépéseket a kialakult káosz megoldása érdekében. Mi, a magunk részéről 0-24 órában rendelkezésre állunk, nem úgy mint a MOL hulladékgazdálkodással foglalkozó ágazati vezetése.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük