Az embercsempészek akiket elenged a magyar hatóság

Megosztom

Kik azok az embercsempészek, akik sok pénzt keresnek a menekültek elkeseredettségébõl? Egy titkos nyomozó exkluzív betekintést nyerhetett az üzletükbe – ZDF filmje

Szabadka Szerbiában, a magyar határ közelében: Kinyílik a nagy, barna vaskapu. „Ki vagy te?” – kérdezi gyanakodva egy melegítőnadrágos és pólós férfi. – Tamam, tamam. Gyorsan telefonál, majd beengedi Tamer Bakinert és társát.

A fedett nyomozó, Bakiner hónapok óta kutatja Európa árnyékvilágát, az úti célja egy vendégház volt szerb-magyar határ közelében.

A nyomozás Münchenben kezdődött. Bakiner hónapokat töltött a Bahnhofsviertel kutatásával, és olyan kapcsolatokat létesített, amelyek különböző helyeken segítették a hírét. Ingatlanügynöknek adja ki magát, aki üzleti partnert keres, hogy 60 menekültet csempészhessen Törökországból Németországba.

A cikk és a film lényegi részei közé tartozik, ami a magyar rendőrséget, illetve a határrendészetet veszi célba, a következőként van dokumentálva.

„De ne vigyél magaddal túl sok pénzt. Ez a menekültekre is vonatkozik” – magyarázza. „50 euró és nem több. Ez kell kenőpénzként a határrendészetnek. 50 eurónál több ne legyen nálad. Még a zoknidba is belenéznek. De ha később Magyarországon elkapnak a rendőrök, börtönbe kerülsz. De ezen se aggódj, 800-1000 euróért újra elengednek.”

Elgondolkodtató történet, főleg annak ismeretében, hogy idén sok embercsempészt engedtek el Magyarországon a börtönökből.

Persze az MTI által közölt Rétvári Bence féle változatában röhejes indokkal magyarázták az eseteket.

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-vel.

Rétvári Bence kiemelte: Magyarország védi az Európai Unió külső határait. Brüsszel 650 milliárd forinttal, azaz több mint 1,5 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, ugyanis ennyit költöttünk 2015 óta határvédelemre.

Ennek a hihetetlenül nagy összegnek eddig mindössze az 1 százalékát térítették meg. Az Európába érkező illegális bevándorlókat a déli határon „mi állítjuk meg, az embercsempészeket mi fogjuk el és tartjuk fogva”.

„A mi határvadászaink és rendőreink állnak a határon télen és nyáron, és erőn felül dolgoznak azért, hogy a magyar és európai családok biztonságban legyenek”

– tette hozzá.

Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva.

A hazai börtönök azonban az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak. Magyarországgal szemben korábban eljárásokat indítottak, arra hivatkozva, hogy „embertelenek a körülmények” a túlzsúfoltság miatt.

Úgy fogalmazott,

emlékezetes a „börtönbiznisz”, amelynek során „elsősorban a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek több milliárd forintos összértékű kártérítési pereket indítottak korábban a börtönök telítettségére hivatkozva”.

Az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogva tartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

A reintegrációs őrizet kiterjesztésével az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben nem hagyják el az országot, visszakerülnek a börtönbe.

Az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének költségeit ne a magyar adófizetők állják. Az intézkedés 808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti.

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök

– emelte ki Rétvári Bence.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük