Az orosz bíróság elutasította Navalnij börtönkörülményekkel kapcsolatos panaszait

Megosztom

Egy orosz bíróság elutasította Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető börtönkörülményeivel kapcsolatos panaszait – írja az Euronews

Navalnij, aki videobeszélgetésen jelent meg egy bíró előtt azt állította, hogy törvénytelenül tartják fogva és kérte, hogy fenntarthassa a kommunikációt feleségével.

“Kérem, mondják meg Juliának, hogy valamiért megint nem érkeznek meg a levelei, és hogy üdvözlöm őt és a gyerekeket, és hogy ha nem kap választ tőlem… Én magam nem is írhatok neki levelet.”

A meghallgatásra Navalnij egészségi állapotának romlásáról szóló jelentések miatt került sor, valamint felesége és szövetségesei felszólították a börtön személyzetét, hogy biztosítsák az alapvető gyógyszereket.

Mint ismeretes az ellenzéki vezető 2020 augusztus 20-án reggel a Tomszk–Moszkva repülőjáraton hirtelen rosszul lett.

A gép Omszkban megszakította útját, ott Navalnijt sürgősséggel kórházba szállították és lélegeztetőgépre kapcsolták. Az első hírek mérgezés gyanújáról szóltak.

Miután a mesterséges kómában lévő politikust augusztus 22-én gyógykezelésre Berlinbe szállították, a szervezetéből vett mintában a Bundeswehr speciális laboratóriumában egyértelműen kimutatták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét.

Felépülése után 2021. január 17-én visszatért Oroszországba, ahol őrizetbe vették a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésével vádolva (2014-es elítélése miatt). Letartóztatását követően Oroszországban országszerte tömeges tiltakozások voltak.

 Navalnij, a nyugati kormányok és jogvédő szervezetek szerint a politikust a Kremlin által megrendelt kirakatperben ítélték el 2021-ben, hogy elhallgattassák.

Navalnijt az orosz bíróság 9 év börtönre ítélte és Moszkvától 250 km-re lévő börtönkolóniára „száműzte”.

Címlapfotó: Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük