Kezdődik a fűtési időszak

Megosztom

Országosan – és így Budapesten is – szeptember 15-én elkezdődik a hivatalos fűtési időszak. A fenti időpontra a FŐTÁV az épületek fűtésszabályozóit készenléti állapotba helyezi a mintegy 240 ezer fővárosi fogyasztó számára – közölte honlapján a FŐTÁV

 A szolgáltatás színvonalának és az üzembiztonság hatékonyságának javítása érdekében a fűtési szezonon kívül a nyár folyamán több, előre eltervezett karbantartási munkálatot végezett el a FŐTÁV Zrt. a hálózaton. A társasházak által az épületeken belüli végzett felújítások és munkálatok után – a fűtési szezon elindulásakor – a lakóközösségeknek érdemes ellenőrizniük a fűtési rendszert. A fűtésszolgáltatás valamennyi társasház esetében automatikusan indul el, amennyiben ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi.

A 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a fűtési időszak az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak. Emiatt szeptember 15-étől a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített értékekhez igazodva indítja el automatikusan, ami azt jelenti, hogy a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki és be a fűtést.

Az épület képviselőjének, vagy hőszolgáltatási megbízottjának írásban közölt megrendelésére természetesen továbbra is lehetséges eseti rendelkezéssel eltérni az üzemviteli megállapodásban foglaltaktól. A FŐTÁV azonban felhívja a figyelmet, hogy a felhasználói közösség és a távhőszolgáltató között létrejött üzemviteli megállapodásban foglaltaktól eltérő eseti rendelkezéssel történő fűtés indítása, leállítása szeptember 15 – október 14. közötti időszakban kizárólag 1 alkalommal díjmentes. Minden további, illetve egyéb időszakban igényelt „eseti rendelkezés” térítés köteles. Az eseti rendelkezés nyomtatvány megtalálható a szolgáltató honlapján, a www.fotav.hu webcímen.

Érdemes a lakóközösségeknek odafigyelni arra, hogy a társasházakban végzett nyári karbantartási, vagy falújítási munkák végeztével a fűtési berendezések megfelelően a helyükre kerültek e, illetve például a radiátorok szelepeit kinyitották-e, mert enélkül a fűtési rendszer feltöltése nem lehetséges.

A FŐTÁV által alkalmazott korszerű automatikus kapcsolási technológia alkalmazásával a közösségek csökkenthetik a felesleges energiafogyasztást, így időt, pénzt takaríthatnak meg, egyben még jobban kímélik a környezetet.

A távfűtés ugyanis az egyik legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia, aminek alkalmazása élhetőbb városi környezetet, a fűtési idényben is tisztább levegőt és biztonságosabb otthonokat eredményez.

A FŐTÁV Zrt. modellszámítása szerint csak Budapesten minden 10 ezer, gáz- vagy fafűtésről távhőre váltó háztartás és közület évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást, köztük mintegy 27 tonnával a nitrogénoxid-, illetve 3 tonnával a kéndioxid-szennyezést, nem beszélve az évi 8000 tonna üvegházhatásért részben felelős széndioxidról.

A mindennapokban is érzékelhető javulást hozna Budapest életében, ha az összes fővárosi lakást és középületet a távhőrendszerre kapcsolnának. Számításaink alapján, ha felváltaná az egyedi gáz- és a fafűtést a környezetbarát távhő, érdemben nőne annak az esélye, hogy fűtési szezonban se alakuljon ki szmogriadóra okot adó légszennyezettségi állapot a fővárosban. Minden tízezer lakás vagy közület átállásával összesen évi 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük