Mit tudtunk meg Varga Mihálytól ma a Költségvetési Bizottság meghallgatásán?

Megosztom

Bakos Bernadett LMP

Múlt héten a pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „a kormány a magyar érdekeket helyezi előtérbe a gazdaságpolitikában”. Szerintünk azonban ez az állítás hamis.

Mi azt látjuk, hogy a kormány nem a magyar érdeket, hanem a globális tőke, a multinacionális vállalatok érdekeit helyezi előtérbe, és szolgálja ki gátlástalanul. Jelenleg a vállalati szektorban a külföldi tulajdon aránya ismét meghaladja az 50%-ot – tehát gazdaságunk több, mint fele már külföldi kézben van. Már ez szinte Európa-bajnok, de ha a tervezett akkumulátorgyárak mind megépülnek, akkor elérheti a 60%-ot is. Ezért arra voltam kíváncsi, hogy Varga Mihály szerint ez az arány egészséges-e, illetve, hogy miért kampányoltak az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság megerősítésével, ha épp az ellenkezőjét teszik?

Varga Mihály erre érdemben nem válaszolt, azonban azt hozta fel, hogy ők ellenezték a globális minimumadó bevezetését. Ez nyilvánvalóan nem cáfolja, hanem megerősíti az állításunkat, hiszen nyilvánvalóan ebben az esetben is kizárólag a nagyvállalatok profitját védte a kormány, nem a magyar emberek érdekeit. Miniszter úr szintén kitért arra, hogy az autóipar miatt van szükség ezekre a beruházásokra, amivel az a probléma, hogy csak még tovább fogja erősíteni ezt a kritikus függőséget egy olyan iparágtól, aminek a legjobb évtizedei mögöttünk vannak, nem előttünk.

A külföldi tőke bevonzásán belül különösen elhibázottnak tartjuk az akkumulátoriparra való fókuszálást, mert ezek a beruházások alig teremtenek új munkahelyeket, és azok is mind alacsony hozzáadott értékű, azaz alacsony bérezésű állások. Pénzügyminiszterként Varga Mihály elsődleges felelőssége a támogatások és a költségvetés helyzete. A közvetlen támogatásokon és az infrastrukturális beruházásokon túl az adókedvezményekről alig esik szó, pedig nyilvánvaló, hogy azt is kapnak ezek az üzemek. A teljes képhez, hogy mennyit is költünk ezekre a cégekre, ez is szorosan hozzátartozik. Ezért azt is megkérdeztem mennyi adókedvezményt kapnak és milyen adónemekből az akkumulátoripari üzemek?

Erre azonban egyáltalán nem kaptam választ a minisztertől.

Azt látjuk, hogy a kormány őrülten támogatja az akkumulátorgyárak idetelepülését, stratégiai okokra hivatkozva. Azt viszont nagyon nem látjuk, hogy ennek a következményeit, például pénzügyi kereteit és költségvetési mérlegét felmérték volna. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a magyar kormány átlagosan 15-20-szor annyit költ egy akkumulátoripari álláshelyre, mint a magyar mikrovállalkozások által teremtett munkahelyekre. Ráadásul ezzel 5-10 évre előre kifizetnek minden közterhet, amit esetleg ezek az üzemek befizetnének a magyar költségvetésbe: beleértve a munkát terhelő járulékokat és a különböző helyi és központi adókat. Miért éri meg Magyarországnak akkumulátorgyarmattá válni, ha a beruházóknak több pénzt adunk, mint amit tőle bármikor is remélhetünk? Vizsgálták-e 5-10 éves távlatban az akkumulátoripar hatását a magyar költségvetésre?

Sajnos erre a kérdésre sem érkezett érdemi válasz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük