Volt, nincs. Bezárják az OMSZ-t

Megosztom

Döntött a kormány. Lehúzhatja a rolót az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Még mielőtt a lényegre térbnénk, nézzük át egy kicsit a múltat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat története több évszázadot ölel fel, de a mai formájában 1970-ben jött létre. Magyarországon már XI. századból az i is találunk az időjárás megfigyelésére utaló adatokat. 1540-től minden évben szerepelnek időjárási utalások, bár ezek még nem rendszeres műszeres mérésekAz első jelentős méréssorozat a „Societas Meteorologica Palatina” által létrehozott hálózat részeként történt, amely 36 európai állomást foglalt magában, köztük Budát is​.

​.

1870 -ben a Magyar Tudományos Akadémia javaslata alapján Ferenc József császár ellenjegyezte a „Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet” alapító okmányát, amely hivatalosan is létrehozta az intézetet​.1890 -től a meteorológiai szolgálat új korszakba lépett Konkoly-Thege Miklós igazgatói kinevezésével. Ebben az időszakban létrejött a Prognózis osztály, és a meteorológiai állomáshálózat jelentősen bővült​

Az azóta működött Országos Meteorológiai Intézet (OMI) megalakulásának 100. évfordulóján az intézet neve „Országos Meteorológia Szolgálat”-ra változott, és szervezeti felépítése is megújult​ és a mai napig ezt a nevet viselte.1992-ben az intézet jelentős modernizációs programon esett át, beleértve a megfigyelő hálózat és az informatikai rendszer korszerűsítését, valamint az európai integrációt.​ Az OMSZ napjainkban egy meteorológiai adat-, információgyűjtő és elemző szervezet, amely számos szolgáltatást nyújt, mint például a magaslégköri rádiószondás mérések, meteorológiai radarhálózat működtetése és időjárási elemzés és előrejelzés​​.

Volt eddig.

AZ OMSZ utódja egy teljesen állami tulajdonban lévő intézet lesz. Az OMSZ feladatait 2024. január 1-től a 100 százalékban állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi majd át.

Az OMSZ-nél 2023. december 31-én foglalkoztatott kormánytisztviselők kormánytisztviselői jogviszonya 2024. január 1-jén munkaviszonnyá alakul át, a munkáltatójuk a HungaroMet lesz. Az ő fizetésük nem csökkenhet az átállás miatt. (telex.hu)

A döntés nem váratlan. Palkovics László az akkor még (2020) technológiai és ipari miniszter már beharangozta, hogy változás szele fújdogál, ráadásul az OMSZ 2020 augusztus 20-ai tűzíjáték idejére tervezett előrejelzése miatt a kormány elhalasztotta a rendezvényeket, majd kirúgta az OMSZ vezetőit.

Az OMSZ megszüntetésére indokot is találtak. Úgy látják, hogy a Szolgálat mára már, csak informális adatokkal szolgál, kutartó munkát nem végez, így eljárt felette az idő.

A cikkünket támogatta az Open Sky Pegola akik otthon vannak az időjárásba


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük