Ebből még sötétség is lehet…

Megosztom

Hónapok óta nem érte olyan intenzív rakétatámadás Ukrajnát, mint amilyen hétfőre virradóra. A fővárost, az ország középső és nyugati részének városait is sújtó orosz csapások polgári infrastruktúrát értek, több helyen áramszünetet is okozva, minek következtében Ukrajna az EU felé leállította az áramexportját. 2018-ba a teljes ukrán áramexport 60 %-át hazánk vásárolta.

Moszkva a Kercsi-szoroson átívelő orosz híd megrongálására válaszul hajtotta végre a támadásokat. Igaz, az öt óra alatt kilőtt 83 rakéta – amelynek több mint felét megsemmisítette az ukrán légvédelem – nem változtat a katonai helyzeten, amelyben Oroszország visszaszorulóban van az általa megszállt területeken, és egyre messzebb kerül eredeti céljától, Ukrajna kapitulációjától.

Zelenszkij:

„Pánikot és káoszt akarnak, le akarják rombolni az energiarendszerünket. A második célpontjuk az emberek. Az időpontot és a célpontokat kifejezetten úgy választották ki, hogy a lehető legtöbb kárt okozzák”

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország 83 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből azonban több mint negyvenet az ukrán légvédelem megsemmisített. A Telexnek pénteken interjút adó ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak egyébként épp arra hívta fel a figyelmet hétfőn, hogy a fegyverszállítással Ukrajnát segítő Nyugat a légvédelmi eszközök biztosításában tudna sokat tenni az ország biztonságáért.

Még több információ a telex.hu portálon

Magyarország az ukrán áram legnagyobb vevője

Magyarország az ukrán áramexport legnagyobb felvevője volt 2018-ban az év első nyolc hónapjában, a teljes ukrán áramexport közel 60 százaléka Magyarországra irányult.

portfolio.hu

Mindeközben

Ukrajna leállítja az európai országokba irányuló áramexportját az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt – közölte az energetikai minisztérium.

    A tárca közleményében – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – leszögezte, hogy Oroszország „energiaterrort” alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt.
    „Az ukrán villamos energia, amelyet exportáltunk, segítette Európát az orosz gáz kiváltásában, és támogatta az európai energiarendszer stabilitását” – emelte ki a minisztérium.
    Hozzátették, hogy Ukrajna még a több mint hét hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű leállítása után is teljesítette európai partnereivel szembeni villamosenergia-exportban vállalt kötelezettségeit.
    „Azonban a mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében” – magyarázta a minisztérium.


    „Az Ukrajnából származó villamos energia exportja segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását, és ez az oka annak, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, lehetetlenné téve, hogy Ukrajnából áramot exportáljunk”

– jelentette ki Herman Haluscsenko energetikai miniszter.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük