Kepi kutya most tanul magyarul

Megosztom

Nemrég érkezett alapítványunkhoz Belgiumból egy kedves 4 hónapos labrador kan. Nem túlzás állítani, hogy Kepi új életet kezdett és örömmel veti bele magát. Új környezet, más nyelv, rengeteg izgalmas felfedezés. Meglátogattuk őt és kölyöknevelőjét Budapesten.

„A „Kepi” szót egészen máshogy ejtik Belgiumban, mint ahogy mi, ezért újra meg kell tanulnia a saját nevét. Két nap kevés volt ehhez, de hamarosan meg fogja szokni” – mondta Molnár Zsuzsanna, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelője, és ezzel megnyitotta az érdekességek sorát. Ennek részletezése előtt leírjuk, miért költözött hozzánk Kepi. A fekete kiskutya február közepén utazott egy nagyot, és eljutott alapítványunkhoz, pontosabban egyik kölyöknevelőnkhöz XVIII. kerületi kertes házas övezetbe.

Kepi nemzetközi együttműködésben érkezett, pár év múlva ő lehet a nálunk született kiskutyák apja, ha megfelel egészségileg, viselkedésében és természetében erre a feladatra. A vakvezető kutyás világszövetség kiemelt célja, hogy tagszervezeteinél minél több vakvezető vonalas kutya szülessen, amelyek nagyobb arányban alkalmasak a vakvezető munkára. Vagyis Kepi felmenői között voltak vakvezető kutyák, és reméljük, hogy belőle is remek tenyészkan válik.

Egy aranyos, nyugodt lélek

A 18 hetes kölyök még jó messze van ettől, most leginkább az új környezettel ismerkedik és tanul kölyöknevelőjétől:

„Nyugodt természetű, szereti az embereket. A két teljesen eltérő természetű macskámmal már alaposan feltérképezték egymást. Egyelőre annyit tud, hogy kérésre leül és tapsra behívható, külön öröm, hogy a „pipi” szóra, ami a pisilést jelenti, kimegy elvégezni a dolgát.

Zsuzsanna szerint nyugodt lélek, nagyon szereti az embereket, vidám, játékos és érdeklődő. Elég erős testalkatú és egyelőre még kicsit harap, ebből a videóból kiderül, hogyan boldogult vele a fotósunk. 

Ismerkedés a házirenddel

A kertben szabadon játszhat, a földre tett balkonos növényekhez azonban nem nyúlhat, mert ott minden a gazdié. A lakásban tanítási célzattal sorakoznak az ajtónál hosszú sorban a cipők, ugyanis ezekre nem pályázhat, kapott helyettük egy szabadon rágcsálható papucsot. Zsuzsanna szobájába bemehet, viszont a fia szobájába nincs bejárása (pedig a cicák oda is mehetnek). Szóval, majdnem minden szabad, de vannak kivételek. Később hasznos lesz ez a tudás mindenkinek, Kepinek és Zsuzsának is.

Az „ereszd” vezényszó gyakran elhangzik. Most éppen egy régi bőrdarabot kapart elő az udvaron, de egyből leteszi, amikor gazdija kezében meglátja a bőrből készült rágókát vagy tápot, amit kapni szokott.

A kertes ház vízkivetője lesz a határ. Zsuzsanna szándéka szerint onnan csak engedéllyel mehet tovább a kutya a kerítés felé. Elkezdték gyakorolni a kapu szabályt is: Kepi engedély nélkül nem megy ki az utcára, illetve csak a kölyöknevelő hívására. Minderre a kutya biztonsága miatt van szükség.

Az óvatosság más okból is indokolt, ebben a kerületben is előfordultak az elmúlt hetekben Budapest-szerte tapasztalt mérgezési kísérletek.

„A közeli erdőnél sárga színű anyagot szórtak ki, amiről még nem tudjuk, mit tartalmaz, a lakhelyünktől néhány kilométerre lévő Gilice téren gombostűvel átszúrt kolbászt találtak. Van némi félsz bennem a 11. és 22 kerületben történt mérgezési kísérletek miatt, nagyon vigyázok Kepire”

– mondta Zsuzsanna.

Kepi megismerkedett Scottyval es Rodmannel, a ház macskáival is, de talán náluk is furcsább volt számára a nagy légi forgalom. A Ferihegyi repülőtér közelsége miatt a repülők hangja meglepte, de pár órán belül megszokta.

Sok szép napot kívánunk neked, Kepi! Nemsokára újból találkozunk.

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük