Harkányi Endedre

Harkányi Endre

Megosztom

Harkányi Endrét köszönti a színházvilág. A Vígszínház Facebook oldalán méltatta a színészt aki most tölti be 90. életévét.

Vígszínház

,,Mindig csak bizonyos közegben tudtam létezni. Olyan meghatározó egyéniségű emberek, pályatársak körében, akik emberi magatartásukkal, tehetségükkel lelkesítettek, ahol jó volt a művészi légkör, ahol bíztak bennem.”

Ma ünnepli születésnapját Harkányi Endre, Jászai Mari- és Kossuth-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész kollégánk, a Halhatatlanok Társulatának tagja. Először 1963-ban szerződött a Vígszínházhoz, majd több fővárosi színházban is játszott, és 1984-ben tért vissza újra a Vígbe, amelynek 2015-ig hűséges tagja marad.

A Józsefvárosban született.

„Abból a nyolcadik kerületi világból jöttem, amelyikből Fejes Endre vagy Garas Dezső származik. Még ma is vannak haverjaim az Ecseri úti piaci árusok között Papként cipelem magammal gyermekkorom élményeit.”

A vészkorszakban mindkét szülőjét elvesztette és tízévesen árván maradt. A háború után rokonok vették magukhoz, és megpróbáltak belőle tisztességes kétkezi munkást faragni és beletanult az ívhegesztésbe, azonban egy baleset után búcsút vett ettől a szakmától. Színészi gyakorlatot Lakner Bácsi gyermekszínházában szerzett, majd 1947-ben, 13 évesen beválogatták a Valahol Európában című film gyerekstábjába, amelyben az emblematikus „Könyörgöm, akasszuk fel!” mondatával örökre beírta magát a magyar film történetébe.

Miután felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, egy év alatt letette az érettségit is, diplomáját pedig 1957-ben szerezte meg. A debreceni Csokonai Színháznál kezdett, 1957–1960 között. 1960–1963 között a budapesti Petőfi Színház színésze volt. 1963–1968 között a Vígszínház, 1968–1977 között a Mikroszkóp Színpad, 1977–1984 között a József Attila Színház társulatához szerződött. 1984–1993 között visszatért a Vígszínházba. 1993–94-ben egy évadra átszerződött a Művész Színházhoz. 1994 és 2015 között ismét a Vígszínház tagja volt.

Az egyik legismertebb, korszakos jelentőségű művész, a magyar színházi élet meghatározó egyénisége. Színházi bemutatóinak száma meghaladja a 150-et, felsorolni is képtelenség megannyi kiemelkedő alakítását: Puck a Szentivánéji álomban, Dromio a Tévedések vígjátékában, Hugó Molnár Ferenc Liliomában, Mr. Smith Ionesco A kopasz énekesnőjében, Melchiades a Száz év magányban, Vang vízárus A szecsuáni jóemberben, és ő volt az Össztánc csibészes mosolyú Picére is? Páratlan pályája során számos mozi- és tévéfilmben is kiemelkedő alakítást nyújtott. A Valahol Európában után több mint harminc filmben és csaknem negyven tévéprodukcióban tűnt fel.

Külvárosi legenda, Légy jó mindhalálig, Fiúk a térről, Legenda a nyúlpaprikásról, Alfa Rómeó és Júlia, Utazás a koponyám körül – csak néhány cím a több tucat alkotás közül. A gyerekek Mézga Géza vagy a Vízipók-csodapók Keresztesének szinkronhangjaként ismerték és szerették meg.

2004-ben az Ajtay Andor-emlékdíjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el. 2005-ben neki ítélték a Ruttkai-emlékgyűrűt és kiváló művész is lett ebben az évben, 2008-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatába. 2010-ben a nyíregyházi Vidor Fesztiválon Életmű Díjjal jutalmazták, és még abban az évben a művészi életútja elismeréseként átvehette a legrangosabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat.

Drága Bandi bácsi, a Vígszínház egész társulata nagyon boldog születésnapot kíván Neked!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük