Tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az LMBT Történeti Hónap

Megosztom

Sajtóközlemény: 2024. 03. 01. Kiadja: Háttér Társaság 

Idén márciusban immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre az LMBT Történeti Hónap Magyarországon, melynek keretében 40 különféle program várja az érdeklődőket szerte az országban, nemcsak a fővárosban, hanem Debrecenben, Pécsen és Szegeden is.

A programsorozat idén is fontos LMBTQI történelmi évfordulókat ünnepel, mint az első magyar melegjogi aktivista, Kertbeny Károly születésének 200. évfordulóját, az első amerikai melegszervezet megalakulásának centenáriumát, a Labrisz Leszbikus Egyesület 25. születésnapját, a Szivárvány-ügy harmincadik évfordulóját és Takács Mária Eltitkolt évek című filmjének 15. évfordulóját.

A hónap során a résztvevők megismerkedhetnek a kilencvenes évek legendás budapesti szórakozóhelyeivel, a tánctörténet queerkódolt ábrázolásaival, a torontói LMBT közösség történetével, a HIV megjelenésével a magyar sajtóban és a melegség ábrázolásával Márai Sándor műveiben. A közönség részt vehet társastánc-bálon, karaoke-esten, kvízjátékon, Wikipédia-szerkesztő maratonon, zászlókészítésen és városi sétákon, felfedezve Budapest LMBTQI történelmi helyszíneit.

A megnyitó március 2-án lesz az OSA Centrális Galériában, Mocsonaki László, a Háttér alapítója és volt vezetője, valamint Palócz Gergő fellépésével. A megnyitót a Megváltoztatni a gondolkodásunkat című film vetítése követi.

Több kiállítás is kíséri a programsorozatot, mint például a Queer hősök, queer művészet, queer történelem a Madhouse-ban, Velledits Éva fotósorozata a Konfekcióban Zsuzsi, a férfi címmel, és a Holnap hajnalig című kiállítás Szegeden.

A rendezvény fő támogatója a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége, a programsorozat pedig a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület koordinálásával jött létre. A HVG könyvek Gentleman Jack, Anne Lister titkos élete című kötetéből 400 db-ot ajánlott fel, amelyek az érdeklődők számára ajándékként elérhetőek lesznek különböző eseményeken.

„Célunk, hogy mind az LMBTQI közösség, mind a többségi társadalom közelebb kerüljön a közösség történelméhez és kultúrájához. Hisszük, hogy a tudás mindig hatalom, amire fokozottan szükségünk van olyan időszakokban, mikor a közösségünket rendszeres támadások és megannyi hamis vád éri”

– mondta el Hanzli Péter, a Magyar LMBT Történeti Hónap egyik alapítója. 

A programsorozat szervezői szívesen várják a sajtó érdeklődését, akár a teljes programsorozat, akár egy-egy konkrét program kapcsán, hogy a hónap során a sajtó is fel tudjon dolgozni egy-egy fontos témát, programot vagy évfordulót az LMBTQI közösség történelme kapcsán. A Queer hősök, queer művészet, queer történelem című kiállításról hamarosan külön sajtóközleményt adunk ki.

További információkért, és a programok részletes listájáért kérjük, látogasson el a rendezvény hivatalos weboldalára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük