Pető István kiállítás

Megosztom

Pető István (Mezőkövesd, 1955) művészete egyszerre hordozza magában a festészet érzéki szabadságát és az elmélyült, meditatív formai építkezést.

A lírai és a nyers ellentéte, a vászon struktúráját láttató üres felületek, a több rétegben felvitt, végtelenül finom színátmenetek, az expresszív, vad gesztusok és az organikus, élettől lüktető formák egy különösen gazdag belső világ kivetülései, melyek a lélek különböző régióit pengetik meg a nézőben. Munkásságában a grafika és a festészet állandó kapcsolatban áll egymással. Alkotásmódjának fókusza az építkezés – lírai munkái valójában egy jól-strukturált, lépésről-lépésre átgondolt művészeti program eredményei, amelyben a rendezettségen keresztül nyilvánul meg a teljes formai szabadság.

Ezt a fantasztikus, lenyűgözően tágas belső művészi világot mutatja be a Garden, Now-sorozat, amely a művész által mentális sétái során bebarangolt metaforikus lélek-kerteket teszi a néző számára láthatóvá. Alkotásai kapcsolatteremtőek, hídként ívelnek át a nyugati avantgárdból sarjadó lírai absztrakció és az ősi, spirituális, keleti hagyomány között, olyan esztétikai vegyületet létrehozva, amely sűrű gondolatisággal telített.

Szeretettel várjuk 2023. november 25-én, 16 órától a Várfok Galériába a Pető István kiállításán megrendezésre kerülő tárlatvezetésre.

Az esemény keretében a Pető Art Circle és a Várfok Galéria művészeti vezetője, Kovács Krisztina művészettörténész mutatja be a De temps en temps (Időről időre) kiállítást, mely a művész eddigi legátfogóbb magyarországi bemutatkozása.

Az esemény magyar nyelvű, előzetes bejelentkezés nem szükséges, a részvétel ingyenes.

Időpont: 2023. november 25., szombat, 16:00

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük