Kizárólagos parkolók a II. kerületben

Megosztom

Őrsi Gergely

Elsőként hozunk létre kizárólagos lakossági parkolóhelyeket a parkolási övezet határában a zsúfoltság csökkentése érdekében, ahogy ígértük.

Idén januárban új várakozási övezet jött létre a II. kerületben. A bővítésre azért volt szükség, mert évek óta vált egyre kezelhetetlenebbé többek között a Törökvész, Vérhalom és Pasarét környékének parkolási terheltsége.

2023. január elején a sok éve tervezett új fizető övezet létrehozásával, a parkolási terhelés egy része áttevődött az új övezet határával párhuzamos területre. Ezért már akkor elhatároztuk, hogy az övezethatár környékén lévő utcában egyedileg történik majd a lakosság számára fenntartott parkolóhelyek kijelölése. A szükséges forgalomtechnikai tervek elkészültek a tavasz végén, majd azt az illetékes közútkezelő engedélyezte.
Az év elején a XII. kerület vezetésével közösen kezdeményeztük, most Budapesten először itt a II. kerületben kerül bevezetésre az itt lakók érdekében fizető parkolási övezeten kívül, kizárólagos lakossági várakozóhely.
Az engedély alapján az érintett területen elkezdtük kihelyezni a szükséges táblákat, amelyek szabályozzák, hogy mely terület áll majd rendelkezésre a kizárólagos lakossági várakozáshoz az ott lakók részére. Biztosak vagyunk benne, hogy ezáltal csökkenni fog a terhelés, és a helyben lakók könnyebben tudnak megállni otthonukhoz közel. Továbbá mindenhol lesz olyan rész is, ahol megkötés nélkül lehet majd várakozni.
Továbbra is figyelni fogjuk a parkolási terhelés alakulását az érintett területen. Dolgozunk azon is, hogy további, nagyobb P+R kapacitás épülhessen a kerület agglomerációhoz közeli részén, amely rengeteg autósnak biztosítaná a lehetőséget, hogy kényelmesen leparkoljon és közösségi közlekedéssel érkezzen a kerület belső részére.
A kizárólagos lakossági várakozóhelyek kijelölése augusztus folyamán megvalósul. Szeptember elsejétől fog életbe lépni az engedélyhez kötött lakossági várakozás a jelzett területen. A területeken továbbra is lesznek olyan várakozóhelyek, amelyek esetében nem lesz korlátozás, így bárki megállhat ott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük