Nem nyerő az állampapír

Megosztom

Arold Péter

Hiába szeretné a kormány az államkasszába terelni a megtakarításokat az új jogszabállyal, nem aratott sikert a próbálkozásuk. Mint ismeretes, a kormány további adókat vetett ki a lakossági megtakarításokra, de úgy tűnik nem harapott rá lakosság, sőt a kormánypártiak körében sem nyerő.

Még a kormánypárti szavazóknak is csak alig negyede hisz a megtakarítások védelmét hirdető kormányzati szólamoknak.

A megkérdezettek 89 százaléka nem tervezi a közeljövőben állampapír vásárlását, még a kormánypártiak 81 százaléka sem. Az ellenzékieknek és a bizonytalanok a 94, illetve 92 százaléka válaszolt nemmel a kérdésre. A Publicus mérése szerint ráadásul az emberek jelentős részének nincs is megtakarítása, amiből állampapírt vásárolhatna – írja a Magyar Narancs.

Az intézkedésről a Publicus által megkérdezettek 85 százaléka hallott, és ugyanennyien nem értenek egyet a megtakarítások újabb megadóztatásával. Az ellenzéki szavazók 95, a bizonytalanok 88 százaléka válaszolt így, míg a kormánypárti szavazók bő negyede jó gondolatnak tartja, hogy egy újabb adóterhet kell megfizetnie. A Fidesz-KDNP híveinek nagyobb része azonban – 63 százaléka – inkább elutasító ebben a kérdésben.

Az állampapírról

A magyar állampapír egy befektetési lehetőség, amelyet a magyar kormány bocsát ki az állampolgárok és a befektetők részére. Az állampapírok célja az, hogy a kormány finanszírozási forrást szerezzen az ország gazdasági tevékenységeinek támogatásához.

A magyar állampapírok többféle típusban elérhetők, amelyek között vannak hosszú és rövid lejáratúak, valamint fix vagy változó kamatozásúak. A leggyakoribb típusok közé tartoznak a Magyar Államkötvények és a Magyar Államkincstár által kibocsátott állampapírok.

A Magyar Államkötvények hosszabb lejáratú állampapírok, amelyek általában fix kamatozásúak. Ezeket általában hosszabb távú befektetési célokra használják, és különböző futamidőkben érhetők el, például 3, 5 vagy 10 évben.

A Magyar Államkincstár által kibocsátott állampapírok közé tartoznak a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP), amelyeknek a lejárata általában 5 év. Ezek a papírok fix kamatozásúak és változatos kamatlábakkal érhetők el. A PMÁP-ok népszerűek az állampapírpiacban, mivel a megtakarításokat biztonságosan és kamatozó formában tartják meg.

Az állampapírokban való befektetés számos előnnyel járhat. Először is, a magyar állampapírok magas biztonságot nyújtanak, mivel a kormány garanciát vállal a kibocsátott összeg visszafizetésére és a kamatok kifizetésére. Másodszor, az állampapírok általában egyszerűen hozzáférhetők és könnyen vásárolhatók, akár banki intézményeken keresztül vagy online platformokon keresztül. Harmadszor, az állampapírok kamatozása lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hozamot érjenek el megtakarításaikra.

Fontos megjegyezni, hogy az állampapírok hozama és kockázata változó lehet, és befolyásolhatják a piaci és gazdasági tényezők. Az állampapírokba való befektetés előtt fontos alaposan megismerni a kibocsátó feltételeit, és szükség esetén konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval vagy szakemberrel.

Összességében a magyar állampapírok lehetőséget nyújtanak az állampolgároknak és befektetőknek, hogy biztonságosan befektessék pénzüket és kamatot érjenek el megtakarításaikra. Az állampapírok különböző típusokban érhetők el, és a befektetőknek ajánlott alaposan tanulmányozni a rendelkezésre álló lehetőségeket és feltételeket a befektetés előtt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük