A rezsibiztos külön utas szankciói

Megosztom

A Németh Szilárdhoz köthető alapítvány július 1-vel kizárta a csepeli önkormányzathoz köthető sportolókat a Csepel SC területéről, így a Csepel FCnek is el kellett hagynia 110 éves otthonát.

Miközben sokkal több közpénzt kap a Csepel SC, mint az elmúlt évtizedekben, kevesebb csepeli gyereknek nyújtanak lehetőséget a sportolásra, mint eddig. Mivel az alapítvány a nemrégiben létrehozott labdarúgó szakosztályába is sokkal kevesebb gyerek jár, mint a többi csepeli klubba, az alapítvány pályái kihasználatlanok lettek. A csepeli gyerekek többsége, valamint a Csepel FC csapata kizárásuk után a Kis-Duna-parton találtak új otthonra.

„Az Alapítvány alapítói feladatunkként azt határozták meg, hogy elsősorban a kerület dolgozói és azok gyermekei sportolási lehetőségeit biztosítsuk, illetve, hogy elősegítsük az egészséges életmód, a rendszeres mozgás szemléletének terjesztését. Ennek érdekében az Alapítvány tulajdonában álló Béke téri központi sporttelep, illetve a Hollandi úti Vízitelep 11 sportegyesületnek ad otthont, térítésmentes használat biztosításával számos kiemelkedő hazai és nemzetközi eredmény megszületését segítjük, több ezer sportszerető fiatal egészségének megóvásához járulunk hozzá. Az Alapítvány létesítményei számos iskolai, kerületi rendezvénynek is helyszíne”

– írta céljairól a Csepel SC Alapítvány nem is olyan régen. A célok azonban látványosan megváltoztak, miután a Németh Szilárdhoz köthető Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány vette meg a kormány által biztosított közpénzből a Csepel SC sporttelepeit.

Bár az elmúlt évtizedekben soha ilyen sok közpénzt nem kapott a Csepel SC a kerületi sportélet fellendítésére, már nem az számít, hogy az itt élő gyerekek sportolását segítsék elő. Az alapítvány kuratóriumában sincs egyetlen csepeli és egyetlen sportoló sem. Úgy tűnik, akik nem a Csepel SC szakosztályaiba járnak ‒ vagyis nem Németh Szilárd közvetlen pénzügyi felügyelete alá tartoznak ‒ kiszorulhatnak a sportéletből.

Mindenki írt nyílt levelet

Ha az egyszeri szemlélő a nyílt leveleket és azt a sok milliárd forint közpénzt nézi, ami most jutna Csepelnek, biztosan nem érti, hogyan tudják kizárni éppen a csepeli sportolókat a Csepel SCből. A Csepel SC szerint ők valójában csak az összefogás megtestesítői, és a sportolók kizárásával a jó ügyet képviselik. Azt, hogy mindenki az alapítvány szakosztályait erősítse. Aki ezt nem fogadja el, a sport ellensége, legyen birkózó, labdarúgó, polgármester, klubvezető, edző vagy bármi más. A többiek azonban nem tudják megérteni és elfogadni a nyilvánvaló kirekesztést.

Ott lebeg mindenki előtt a Csepeli Birkózó Club (CSBC) példája. Az alapítvány 2,4 milliárd forintot kapott a kormánytól a CSBC otthonának megépítésére, amit a csepeli önkormányzat a Kis-Duna-parti telekkel támogatott. Amikor azonban elkészült a csarnok, Németh Szilárd – az önkormányzattal kötött megállapodással ellentétesen – kiszorította az ország egyik legsikeresebb klubját új otthonukból, és új birkózó szakosztályt alapított. Ez ugyanaz a recept, amit a focistákkal tesznek. Németh Szilárd új birkózó szakosztálya ennek ellenére sincs a Magyar Birkózó Szövetség 2021- es eredménylistáján.

Vagyis a több pénz következménye csak a több konfliktus lett, csepeli eredmények nélkül. A csepeli focistákat is kitiltották már egyszer az SC pályáiról. Akkor a polgármester és a csepeli sportolók kérésére engedték vissza őket. Az új szakosztály bejelentésével azonban elérkezettnek láthatják az időt arra, hogy leszámoljanak a legnagyobb csepeli utánpótlás-csapattal is. A bűnük annyi, hogy nem Németh Szilárd szakosztályába tartoznak.

„Mindenki számoljon el a lelkiismeretével”

„A legszomorúbb pedig az, hogy ezzel az elvtelen döntéssel rengeteg gyerek lett kizárva a Csepel SC-ből. Felelős politikusnak és szülőnek pedig tudniuk kell, hogy a gyerekekkel nem lehet szórakozni, rajtuk nem csattanhat az ostor. Hiszen végső soron miattuk dolgozunk. Mindenki számoljon el a lelkiismeretével” – írta a történtekről Borbély Lénárd polgármester. „ Csepel s portéletében BÉKÉRE van szükség, ahogyan a világban is. Ezt kellene megértenie mindenkinek. És az, aki a saját közegében nem tud a békére törekedni, az hogyan tudja ezt a gondolatot máshol képviselni? A munkát folytatjuk, a csepeliek ránk, a megválasztott önkormányzatukra továbbra is számíthatnak! Várunk minden focizni vágyó gyereket, szülőt! Mert a sport tartást ad és kitartásra nevel”

– fogalmazott.

TK

Csepel polgármesterének nyílt levele

Borbély Lénárd

„Ez a szomorú nap is elérkezett. Csepel polgármestereként ezt pedig nem hagyhatom szó nélkül. Nem is olyan rég egy amerikai hátterű ingatlanfejlesztő cég kezében volt a Csepel SC, de ennek ellenére a kerület nagymúltú focicsapatának jogutódja és annak utánpótlás gyerekei ott focizhattak. Ez volt az otthonuk, immáron 110 éve. Aztán 2021-ben örömhírként járta be a sajtót a nagy bejelentés: » a Csepel SC újra a csepelieké!« Szintén ebben az évben ez a nagymúltú futball klub úgy döntött, hogy beolvad a biztos hátterű csepeli önkormányzati egyesületbe, mert bennük bíztak.

A két összeolvadó egyesület Csepel FC USE név alatt folytatja a közös munkát, rengeteg gyereket felkarolva. Az önkormányzati egyesületet ígéretünk szerint 2015-ben hoztuk létre azzal a szándékkal, hogy segítsük a csepeli sportolni vágyó gyerekeket és családjaikat. Nálunk az anyagi háttér nem akadály. Ma, 2022. július 1-jén eljött a nap, amikor a Csepel SC új tulajdonosi háttere kizárta Csepel futballcsapatát és több száz gyereket a Béke téri stadionból, ezzel mostanra az önkormányzat egyesületét tiltotta ki onnan. Szerződést nem hosszabbítanak. A zárakat már tegnapra le is cserélték. Ugyanez már egy évvel ezelőtt megtörtént, de akkor észérvekkel még meg lehetett győzni a döntéshozót. Most viszont ez véglegesnek tűnik, hiába kérték a sportvezetők, valamint személyesen én is.

A Csepel SC nem önkormányzati tulajdon (és nem is volt az), és emiatt is, már nem a csepelieké. Ez a szomorú valóság. A kuratórium tagjai között egyetlenegy csepeli, sőt, egyetlenegy sportoló sincs. Az önkormányzat sportegyesülete oda nem mehet be. A legszomorúbb pedig az, hogy ezzel az elvtelen döntéssel rengeteg gyerek lett kizárva a Csepel SC-ből. Felelős politikusnak és szülőnek pedig tudniuk kell, hogy a gyerekekkel nem lehet szórakozni, rajtuk nem csattanhat az ostor. Hiszen végső soron miattuk dolgozunk. Mindenki számoljon el a lelkiismeretével.

Csepel sportéletében BÉKÉRE van szükség, ahogyan a világban is. Ezt kellene megértenie mindenkinek. És az, aki a saját közegében nem tud a békére törekedni, az hogyan tudja ezt a gondolatot máshol képviselni? A munkát folytatjuk, a csepeliek ránk, a megválasztott önkormányzatukra továbbra is számíthatnak! Várunk minden focizni vágyó gyereket, szülőt! Mert a sport tartást ad és kitartásra nevel.”

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere

Csepeli magazin XXI. kerület Csepel közéleti magazinja

  • Duguláselhárítás Budapest
    by csepel on 2024.04.15. at 13:43

    Budapest és Pest megye területén a duguláselhárítás szolgáltatás a kiemelt szolgáltatásom közé tartozik. Minden háztartás rém álma, hogy valamitől eldugul The post Duguláselhárítás Budapest appeared first on Csepeli magazin XXI. kerület.

  • Házikedvenceink veszélyben?
    by csepel on 2024.04.13. at 06:10

    Hol található a kullancsok jellemző élőhelye? A kullancsok életmódjukból adódóan a nyirkos, növényzettel sűrűn benőtt területeket kedvelik. A hiedelmekkel ellentétben The post Házikedvenceink veszélyben? appeared first on Csepeli magazin XXI. kerület.

  • Ágyi poloska irtás
    by csepel on 2024.04.03. at 10:32

    Az ágyi poloska egy igazi rémálom lehet. Nemcsak kellemetlenséget okoz, de a pénztárcánkat is megterheli az ágyi poloska irtás költsége. The post Ágyi poloska irtás appeared first on Csepeli magazin XXI. kerület.

  • A márciusi közgyűlés legfontosabb döntései
    by csepel on 2024.04.01. at 09:35

    Ha hónap utolsó szerdája, akkor Fővárosi Közgyűlés! A Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogadott éves beszámolójából rengeteg tanulságos adatot tudtunk meg, bővült a The post A márciusi közgyűlés legfontosabb döntései appeared first on Csepeli magazin XXI. kerület.

  • Már nem gondolkodnak a szociális temetésben
    by csepel on 2024.03.31. at 09:56

    2013-ban döntött a kormány a szociális temetés lehetőségének törvénybe iktatásáról. Bár már akkor is szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy van létjogosultsága, The post Már nem gondolkodnak a szociális temetésben appeared first on Csepeli magazin XXI. kerület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük