Somor András felfüggesztette televíziós tevékenységét

Megosztom

Arold Péter 

Úgy tűnik a kegyelmi ügy mindenütt tisztogat, fent is és a médiában is. Somor András az ATV műsorvezetője Facebook oldalán jelentette, be, hogy felfüggeszti televíziós tevékenységét.

Somor a napokban – sajnos félreérthető módon, de a jogi szempontokat figyelembe véve – egy stúdió beszélgetésben, Kaletát nem minősítette pedofil bűnelkövetőnek. A műsörvezető Facebook profilján ebből komoly beszólogatás indult innen és onnan is.

Talán neki azért nem kellett volna ezt a lépést megtenni, de a lelkiismerete mást diktált.

Az egyik hozzászóló, aki vélhetően szintén rendelkezik jogi végzettséggel érveket sorakoztatott fel, miért van igaza ebben a kérdésben Somornak.

Innen idézek:

…. A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyvben nem szerepel a pedofília kifejezés, a törvény nem hogy nem is definiálja, de még csak nem is ismeri még csak a fogalmat sem.

A közhiedelemmel ellentétben a pedofília egyébként sem jogi, hanem orvosi kategória, egészen pontosan: szexuális deviancia. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (American Psy­chiatric Association) a pedofíliát a pszichiátriai betegségek, méghozzá a parafíliák, a szexuális devianciák közé sorolja. Ahogy az Egészségügyi Világszervezet is betegségként definiálja.

A pedofil kifejezés is csak egy jogszabály címében található meg, mégpedig a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvényben. Az van, hogy az orvosi vagy köznapi értelemben vett pedofíliát több, a Btk.-ban meghatározott bűncselekménnyel lehet kapcsolatba hozni. Pl. a gyermekpornográfiával.

És mivel a büntetőjog számára a kifejezés ismeretlen, csak értelmezés útján lehet összefüggést teremteni, ezért – továbbra is jogi alapon – teszem fel a kérdést: vajon mennyire lehet jogszerűen bűncselekménynek minősíteni egy betegséget? Mert akkor ezen az alapon az alkoholizmust is bűncselekménynek lehetne minősíteni. …”

Somor így búcsúzott a nézőitől a közösségi oldalán

Fájó szívvel hoztam meg éjjel a döntést: felfüggesztem a televíziós tevékenységemet.

1995 óta párhozamosan két szakmában próbáltam maximálisat nyújtani. Hálás vagyok a sok ismeretért és tapasztalatért, amelyeket az évek során megszereztem. A kettős terhelés 2018 óta, mikortól önálló ügyvéd is vagyok, mostanra ütött vissza, a reggeli adásban elkövettem egy súlyos hibát, amely egyébként – aki ismer tudja – a gondolataimtól, a számomra oly fontos áldozatvédelemtől, a bántalmazottak iránt érzett ösztönös szolidaritástól teljesen távolra sodort a befogadó szemében. Egész újságírói létem az elesettek védelméről, a bántalmazottak segítéséről szólt.

Köszönöm, hogy tagja lehettem az ATV csapatának, 14 év alatt nagy utat tettünk meg együtt. Hálás vagyok azért, hogy kollégáim ezen az úton végig segítettek. A mostani helyzetben nem lehet másképp: a jelenlegi közhangulatban jelenlétemmel nem terhelhetem ezt az ígéretes cégcsoportot, az ATV Groupot.

Címlap: Facebook

ATV Magyarország Start


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük