A baloldali fordulat szükségessége mellett érveltek az MSZP politikusai

Megosztom

Baloldali fordulat szükségességéről beszéltek az MSZP vezető politikusai a párt pénteki évadnyitóján.

    A Fordulat Magyarországnak című rendezvényen – amelyet az MSZP Facebook-oldalán online lehetett követni – Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke úgy értékelt, hogy az elmúlt tíz év elvesztegetett évtized volt az országnak, beszélt az alacsony bérekről, a magas inflációról.
    Fordulatra van szükség Magyarországon, demokratikus és jóléti fordulatra, amit a szocialista párt nélkül nem lehet megcsinálni – hangoztatta.
    Fontosnak tartotta, hogy a 2024-es önkormányzati választások sikeréért mihamarabb tárgyalások kezdődjenek a pártok között, a civilekkel. Az együttműködés és a megegyezés elkerülhetetlen az önkormányzati választásokon, ezt bizonyítja a jászberényi időközi választás is – jegyezte meg.
    Érvelt az előválasztás mellett, szerinte nem kell attól félni, hanem meg kell nyerni.
    A társelnök jelezte: nem fogják hagyni, hogy helyben a többszörös győztes MSZP-s polgármestereket, a lakosság által elismert önkormányzati képviselőiket országos központokból zsarolják vagy kiszorítsák.
    Úgy fogalmazott: „demokráciát nemcsak névleg kell hirdetni, meg nemcsak a nevünkben kell annak lenni, hanem úgyis kell viselkedni az év minden napján, minden órájában”.
    Kitért arra, hogy 2024-ben európai parlamenti (EP-) választás is lesz. Szerinte Magyarország számára az unión kívül nincs élet, de le kell számolni azzal a tévhittel is, hogy az EU megoldja az ország belpolitikai problémáit.
    Komjáthi Imre társelnök szerint az MSZP eddig még mindig balról nyert választást.
    Biztonságot mindenkinek! – összegezte a pártja ajánlatát, hozzátéve, hogy ma szerinte a magyar ember megint a biztonság hiányától szenved.
    Azt javasolta, legyen egy világos szolgáltatási kör, ami minden magyart megillet és az állam mindenképpen biztosít. Kezdeményezte, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsát nullára csökkentsék.
    Beszélt az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásáról és arról, hogy 13. havi juttatásként 205 ezer forintot kapjon minden nyugdíjas.
    A társelnök közölte, az MSZP minden erejével a dolgozót védi, olyan Magyarországot akar, ahol a magyar vállalkozó évekre tud tervezni, nem forgatják fel az életét év közben megváltoztatott adójogszabályokkal.
    Szerinte erős szakszervezetekre van szükség, mert akkor van bérharc.
    Kiemelte az oktatás társadalmi mobilitásban betöltött szerepét. Azt mondta, finanszírozható, mindenkit ellátó egészségügyet akarnak. Ez sokba kerül, de azért van állam, hogy ezt kifizesse, ezért szed adót, és ezért a gazdagoktól több adót kell beszedni – magyarázta.
    Hozzátette: többet kérnének vissza a milliós fizetésekből, és semmit nem vennének el a minimálbérből.  


    Komjáthi Imre közölte, szociális Európát akarnak, ahol nem a nemzetközi nagytőke elvtelen kiszolgálása az elsődleges cél, hanem az esélyteremtés. Hozzátette, számukra nem üres szlogen a békevágy, hanem az egyetlen helyes válasz a fenyegető veszélyekre, aki háborút indít, az mindenkinek a biztonságát kockáztatja.     
    Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy 2024-ben egy napon lesz az EP- és az önkormányzati választás, kettő az egyben, „ez az, amit én már samponban sem szerettem”.
    Hozzátette: egyszerre kell beszélni a háziorvosi körzetekről és az európai egészségügyről, vagy például a Röppentyű utca aszfaltozásáról és a nagy európai városokat összekötő infrastruktúrákról.
    Szerinte meg kell védeni az önkormányzatokat, mert azok jelentik a demokrácia utolsó tartalékait. Másik célként említette az erős Európát szívében Magyarországgal. A kérdés az, hogy az EU belső iránytűjét gazdasági érdekek rángatják-e, vagy az a társadalmi szolidaritás felé mutat – mondta, jelezve, utóbbi eléréséhez az kell, hogy az európai szociáldemokraták megerősödjenek.
    Kitért arra, nagy a várakozás személyével kapcsolatban. Azt mondta, „nyugi, itt vagyok”, az MSZP az első és az egyetlen politikai közössége.    
    Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke közölte, nem az a kérdés, hogy az MSZP-nek, a magyar ellenzéknek nehéz, hanem hogy az országnak nehéz. Az MSZP azt akarja, hogy az ittélőknek jobb legyen. Határozott, egyértelmű, baloldali fordulat kell – mondta, hozzátéve, azt szeretnék, hogy a tanár nyugodtan, tisztességes fizetésért a diákjaival foglalkozhasson, békében taníthasson.
    A rendezvényen részt vett több szakszervezeti vezető is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük