Ide vidd a lebontott karácsonyi fenyődet!

Megosztom

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően Társaságunk szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen a becslések szerint mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelnünk, illetve a hasznosításukat megoldanunk. Tapasztalataink szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa  járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudjuk összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.
A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.


A kiszolgált tűlevelűeket először aprítjuk, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési hőt, és villamos áramot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük