Gáz van. Gáz van?

Megosztom
Kezdőlap » Gáz van. Gáz van?

Kovács Róbert Képviselő Kőbánya

Az indokolatlanul magas gázárak illetve az azokból fakadó távhődíjak miatt a Kőbányai Önkormányzat is – sok más önkormányzattal, intézménnyel, vállalkozással együtt – drasztikus lépésekre kényszerül. Több kisebb súlyú intézkedés mellett komoly korlátozás következik a kulturális intézmények működésében és a lehető legrövidebb határidővel bezár az Újhegyi uszoda.

Erről döntött ma egyhangúan a kőbányai Képviselő-testület, ezzel kapcsolatban megosztom itt a mai felszólalásomat.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a kialakult helyzetről a Kőbányai Önkormányzat, annak munkatársai és vezetése nem tehet, azért nem felelős. Ez egy kényszerhelyzet. Szeretném ugyanakkor tágabb kontextusba helyezni az okokat, történéseket.

A világpiaci gázárak tekintetében irányadó a holland gáztőzsde (TTF) ahol azt látjuk, hogy az augusztusi 350 Euro/megawattóra árról a világpiaci gázár mostanra 117 Euro/megawattóra árra csökkent. Két hónap alatt tehát harmadára esett vissza a gázár.

Ennek nyilván örülhetnek azok az európai országok, akik a holland gáztőzsde irányadó világpiaci árai szerint szerzik be földgázszükségletüket. Sokat is tettek ezért az elmúlt időszakban – bár kényszerből és sokszor pánikszerűen – de hatalmas összegeket invesztáltak az alternatív megoldásokba, elsősorban a cseppfolyós gáz (LNG) infrastruktúrájának fejlesztésébe, mindezt azért, hogy mielőbb leváljanak az orosz gázról, gázfüggőségről.

Érdekességként jegyzem meg, hogy nem igaz az a kormánypropagandában terjesztett állítás, miszerint a cseppfolyós gáz szállítása horrorisztikus költséget jelent. A légnemű földgáz és a cseppfolyós földgáz térfogataránya 1:600, ez plasztikusan azt jelenti, hogy 1 köbméter légnemű földgáz cseppfolyós állapotban egy palack víz térfogatának felel meg.

Az európai országok tehát a küszöbén vannak annak, hogy örökre elfelejtsék az orosz gázt, ezért számukra örömteli fejlemény a világpiaci gázár ilyen drasztikus csökkenése.

Nem hír viszont Magyarország számára, hiszen mi máshonnan vesszük a földgázt, egy olyan országtól amely földgázbevételeiből egy népirtó háborút finanszíroz, folyamatosan civil, lakossági célpontokat támad, minden eszközzel, amije még maradt. Ma reggel, a tanácskozásunk előtt másfél órával éppen egy ukrajnai iskolát sikerült szétlőniük.

Magyarország nem a jelenlegi piaci áron vásárol földgázt, hanem annál lényegesen drágábban. Hogy mennyiért pontosan, azt nem lehet tudni, mert egyrészt a kormány ezt titkolja, másrészt a földgázszámláit már nem is tudja fizetni, ezért kért és kapott három év fizetési haladékot a Gazpromtól.

Visszatérve a számokhoz: ha Magyarország piaci áron vásárolná a földgázt, akkor ez hazai fogyasztói árakra kalkulálva kb. 500 ft/köbméter árat jelentene. Tény, hogy ez még mindig ötszöröse a 102 ft/köbméter kedvezményes, bár erősen limitáltan elérhető lakossági árnak.

De mégsem hétszeres, mint a piaci lakossági ár és nem tizenhatszoros, mint az önkormányzatokat, vállalkozásokat, intézményeket sújtó árak.

Teljesen más lenne a helyzet, ha a Kőbányai Önkormányzatnak nem az orosz gázbeszerzésből kialakult 1500 ft/köbméter árral (és még örülhetünk, hogy „csak” ennyi, mások rosszabbul jártak) hanem a világpiaci árakból fakadó 500 ft/köbméter árral kellene működtetnie intézményeit, megoldani azok fűtését.

A bezárásokról, korlátozásokról szóló előterjesztés ez utóbbi esetben is az asztalunkra került volna, de nyilván teljesen más tartalommal, más számokkal.

Kiegészítésként még annyi, hogy már csak azért is érdemes ezeken a tényeken, számokon elgondolkodni, mert éppen ezekben a napokban lepi el az országot egy újabb hazug kormányzati propagandakampány, ami pont ezeket az adatokat, tényeket igyekszik az emberek elől elfedni.

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük