A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban

Megosztom

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere pénteken, a területen tarott sajtótájékoztatón.

    A polgármester elmondta: a fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejőtére tervezett építkezésről. Így a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.
    A fakivágásokra egy a Nemzeti Hauszmann Program keretében épülő, 300 férőhelyes mélygarázs építése miatt van szükség – mondta.
    Véleménye szerint azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre.
    Az azonban biztos – folytatta a polgármester, hogy a jelenleg a területen lévő pihenőpark megszűnik, helyére éjszakára bezáró szőlő- és gyümölcsültetvényt terveznek.
    Ismertette: sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki.
    Azt is elmondta: péntek reggel sikerült megakadályozniuk egy fa kivágását, vállalva, hogy az önkormányzat bevizsgáltatja a nagy nyárfát és elvégzi a szükséges faápolási kezelést.
    V. Naszályi Márta reményét fejezte ki, hogy a többi fát is sikerül megmenteniük, és a kormány elveti a vári mélygarázs tervét.
    Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: joggal vált ki felháborodást, hogy a kormány kiemelt beruházása miatt egészséges fákat is ki akarnak vágni a budai Várban, ráadásul a helyi emberek megkérdezése, sőt, a helyi önkormányzat és polgármester tudta és beleegyezése nélkül.
    Mindezt ráadásul egy mélygarázs építéséért teszik, amivel nem elég, hogy pusztítják a zöld területet, de még plusz autóforgalmat is vonzanak a várba.

Címlapfotó: APEV média mr3.hu

Budavári magazin I. kerület Budavár közéleti magazinja

 • Darázs irtás tavasszal: 8 kérdés és válasz
  by budavarihirek on 2024.05.10. at 20:30

  Itt a tavasz, éled a természet! Egy kert, ha szépen karban van tartva, akkor mindig élő, lélegző terület, többek közt azért, mert a növények mellett izgő-mozgó élőlények is benépesítik, elsősorban The post Darázs irtás tavasszal: 8 kérdés és válasz appeared first on Budavári magazin I. kerület.

 • Terelések, lezárások Budapesten
  by budavarihirek on 2024.05.08. at 06:42

  A kínai miniszterelnök és delegációja miatt a mai naptól lezárásokra és terelésekre kell számítani a fővárosban közlekedőknek. A BRFK tájékoztatása alapján május 8-tól 10-ig, szerda estétől péntek délutánig ideiglenes forgalomkorlátozásokra The post Terelések, lezárások Budapesten appeared first on Budavári magazin I. kerület.

 • Rágcsálók okozta károk
  by budavarihirek on 2024.05.02. at 16:12

  A rágcsálók, mint az egerek és patkányok, komoly károkat okozhatnak otthonokban, mezőgazdasági területeken és üzleti vállalkozásokban is. A károk széles körét érinthetik, beleértve a fizikai károsodásokat, egészségügyi problémákat és gazdasági The post Rágcsálók okozta károk appeared first on Budavári magazin I. kerület.

 • „Színes angol-magyar példamondatok” – Miért érdemes online nyelvet tanulni 2. rész
  by budavarihirek on 2024.05.02. at 10:46

  Molnár Bertalant, az angolozz.hu nyelvoktató portál tulajdonosát és vezető fejlesztőjét kérdeztük a „Színes angol-magyar példamondatok” című nyelvkönyvről, amely az első nyomtatásban megjelent kiadványuk. K: Milyen nyelvkönyv az, amiben nincs egyáltalán The post „Színes angol-magyar példamondatok” – Miért érdemes online nyelvet tanulni 2. rész appeared first on Budavári magazin I. kerület.

 • Voks 2024
  by budavarihirek on 2024.04.21. at 22:18

  ÁRENDÁS MÓNIKAMi Hazánk BAKK MAGDOLNA fényképeSzolidaritásLokálpatrióták7Helló Pesterzsébetiek BÖRÖCZ LÁSZLÓFIDESZ-KDNP DR. NÁNÁSINÉ ABONYI GYÖNGYIMKKP VÁRADINÉ NASZÁLYI MÁRTA Várunk EgyesületDKMSZPPárbeszéd- ZÖLDEKMomentumMMN Szavazni szeretnél? Megteheted Facebook oldalunkon The post Voks 2024 appeared first on Budavári magazin I. kerület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük