A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere pénteken, a területen tarott sajtótájékoztatón.

    A polgármester elmondta: a fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejőtére tervezett építkezésről. Így a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.
    A fakivágásokra egy a Nemzeti Hauszmann Program keretében épülő, 300 férőhelyes mélygarázs építése miatt van szükség – mondta.
    Véleménye szerint azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre.
    Az azonban biztos – folytatta a polgármester, hogy a jelenleg a területen lévő pihenőpark megszűnik, helyére éjszakára bezáró szőlő- és gyümölcsültetvényt terveznek.
    Ismertette: sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki.
    Azt is elmondta: péntek reggel sikerült megakadályozniuk egy fa kivágását, vállalva, hogy az önkormányzat bevizsgáltatja a nagy nyárfát és elvégzi a szükséges faápolási kezelést.
    V. Naszályi Márta reményét fejezte ki, hogy a többi fát is sikerül megmenteniük, és a kormány elveti a vári mélygarázs tervét.
    Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: joggal vált ki felháborodást, hogy a kormány kiemelt beruházása miatt egészséges fákat is ki akarnak vágni a budai Várban, ráadásul a helyi emberek megkérdezése, sőt, a helyi önkormányzat és polgármester tudta és beleegyezése nélkül.
    Mindezt ráadásul egy mélygarázs építéséért teszik, amivel nem elég, hogy pusztítják a zöld területet, de még plusz autóforgalmat is vonzanak a várba.

Címlapfotó: APEV média mr3.hu

Budavári magazin I. kerület Budavár közéleti magazinja

 • Az Ősz beköszöntése: teraszok fedése a kényelemért
  by budavarihirek on 2023.09.20. at 15:04

  Az ősz beköszöntése nem csak a hűvösebb időjárást és a lehulló leveleket hozza magával, hanem azt is, hogy kevesebb időt tudunk tölteni a kertben vagy a teraszon. Azonban nem kell,

 • Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon
  by budavarihirek on 2023.09.18. at 18:49

  Hiába van lakat alatt a korrupcióval megvádolt végrehajtó király, belül nem változott semmi. Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon. Az ingatlanok egész összértéke több

 • Megszüntetik a bölcsödei támogatást
  by budavarihirek on 2023.09.10. at 13:57

  A kormány néhány éve azt hangoztatta, hogy minden nagyobb településre új bölcsödéket akarnak. Most akkor hogy is van ez? Súlyos és embertelen csapást mért az Orbán-kormány a kisgyermekes családok jelentős

 • 6789-ik variáció
  by budavarihirek on 2023.09.05. at 16:26

  Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a Fidesz frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket a napelem-beruházásoknál – közölte a tárca Facebook oldalán csütörtökön.     A következő napokban az Energiaügyi Minisztérium

 • Közlekedési javaslatok az Atlétikai-VB alatt
  by budavarihirek on 2023.08.18. at 16:15

  Augusztus 19-e és augusztus 27-e között Budapesten rendezik az Atlétikai VB-t, amelynek fő helyszíne a Közvágóhíd és a Duna között elhelyezkedő Nemzeti Atlétikai Központ, emellett több versenyszámot a Hősök tere

5260A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük