A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban

Megosztom

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere pénteken, a területen tarott sajtótájékoztatón.

    A polgármester elmondta: a fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejőtére tervezett építkezésről. Így a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.
    A fakivágásokra egy a Nemzeti Hauszmann Program keretében épülő, 300 férőhelyes mélygarázs építése miatt van szükség – mondta.
    Véleménye szerint azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre.
    Az azonban biztos – folytatta a polgármester, hogy a jelenleg a területen lévő pihenőpark megszűnik, helyére éjszakára bezáró szőlő- és gyümölcsültetvényt terveznek.
    Ismertette: sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki.
    Azt is elmondta: péntek reggel sikerült megakadályozniuk egy fa kivágását, vállalva, hogy az önkormányzat bevizsgáltatja a nagy nyárfát és elvégzi a szükséges faápolási kezelést.
    V. Naszályi Márta reményét fejezte ki, hogy a többi fát is sikerül megmenteniük, és a kormány elveti a vári mélygarázs tervét.
    Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: joggal vált ki felháborodást, hogy a kormány kiemelt beruházása miatt egészséges fákat is ki akarnak vágni a budai Várban, ráadásul a helyi emberek megkérdezése, sőt, a helyi önkormányzat és polgármester tudta és beleegyezése nélkül.
    Mindezt ráadásul egy mélygarázs építéséért teszik, amivel nem elég, hogy pusztítják a zöld területet, de még plusz autóforgalmat is vonzanak a várba.

Címlapfotó: APEV média mr3.hu

Budavári magazin I. kerület Budavár közéleti magazinja

  • Angolozz.hu
    by budavarihirek on 2024.04.17. at 15:40

    Az angolozz.hu tulajdonosát és vezető fejlesztőjét, Molnár Bertalant kérdeztük arról, hogy miért érdemes az online nyelvtanulás felé fordulniuk azoknak, akik nyelveket szeretnének tanulni. Az online nyelvtanulás egyre népszerűbb világszerte, aminek The post Angolozz.hu appeared first on Budavári magazin I. kerület.

  • Feszült légkör tanulságos „vita”
    by budavarihirek on 2024.04.16. at 18:43

    Az ATV Voks 2024 vendége volt ma kerületünk jelenlegi polgármestere és fideszes kihívója. A várt hozzáállás volt látható a kormány részéről támogatott kihívótól. Érdemes a jelölt úr az Árukeresővel kapcsolatba The post Feszült légkör tanulságos „vita” appeared first on Budavári magazin I. kerület.

  • Tovább folyik az adok-kapok
    by budavarihirek on 2024.04.16. at 07:32

    Tegnap az Egyenes beszéd vendége volt Tarlós István volt főpolgármester és Vitézy Dávid vádjaira reagált a műsorban. https://youtu.be/C9u3UPBDE9Y Vitézy Dávid kontrareagált Tarlós megállapításaira, de erre lehetősége lesz most pénteken is The post Tovább folyik az adok-kapok appeared first on Budavári magazin I. kerület.

  • Vitatkoztak, fegyvert fogott és lőtt
    by budavarihirek on 2024.04.16. at 07:03

    Mint arról korábban a police.hu hírt adott, 2024. április 12-én kora este egy 56 éves férfi összevitatkozott 64 éves ismerősével egy Komádi mellett található telephelyen. Szó szót követett, dulakodni kezdtek, majd a The post Vitatkoztak, fegyvert fogott és lőtt appeared first on Budavári magazin I. kerület.

  • Kutyás győzelem a Hegyvidéken
    by budavarihirek on 2024.04.15. at 17:05

    Gratulált a vasárnap este lezárult hegyvidéki ellenzéki előválasztás győztesének és pártjának – írta Facebook oldalán Kendernay János – majd így folytatta: Bejelentem, hogy a mai nappal a MKKP BP XII. kerület (Magyar The post Kutyás győzelem a Hegyvidéken appeared first on Budavári magazin I. kerület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük