Kerületi közélet — 2022.08.26. at 14:45

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere pénteken, a területen tarott sajtótájékoztatón.

    A polgármester elmondta: a fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejőtére tervezett építkezésről. Így a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.
    A fakivágásokra egy a Nemzeti Hauszmann Program keretében épülő, 300 férőhelyes mélygarázs építése miatt van szükség – mondta.
    Véleménye szerint azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre.
    Az azonban biztos – folytatta a polgármester, hogy a jelenleg a területen lévő pihenőpark megszűnik, helyére éjszakára bezáró szőlő- és gyümölcsültetvényt terveznek.
    Ismertette: sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki.
    Azt is elmondta: péntek reggel sikerült megakadályozniuk egy fa kivágását, vállalva, hogy az önkormányzat bevizsgáltatja a nagy nyárfát és elvégzi a szükséges faápolási kezelést.
    V. Naszályi Márta reményét fejezte ki, hogy a többi fát is sikerül megmenteniük, és a kormány elveti a vári mélygarázs tervét.
    Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke kiemelte: joggal vált ki felháborodást, hogy a kormány kiemelt beruházása miatt egészséges fákat is ki akarnak vágni a budai Várban, ráadásul a helyi emberek megkérdezése, sőt, a helyi önkormányzat és polgármester tudta és beleegyezése nélkül.
    Mindezt ráadásul egy mélygarázs építéséért teszik, amivel nem elég, hogy pusztítják a zöld területet, de még plusz autóforgalmat is vonzanak a várba.

Címlapfotó: APEV média mr3.hu

Budavári közélet Az I. kerület közéleti magazinja

 • Tervezzük együtt a Vérmezőt!
  by budavarihirek on 2022.09.29. at 12:55

  Gyakran látogatja a Vérmezőt és van véleménye a park zöld jövőjével kapcsolatban? Van ötlete, hogy hogyan lehetne megújítani a Vérmezőt? Szeretné elmondani, hogy mit kell megőrizni és mi az, ami hiányzik a parkból? Ha igen, akkor jöjjön el a négy alkalmas közösségi tervezésre! A Vérmező kerületünk egyik legnagyobb közparkja, sok The post Tervezzük együtt a Vérmezőt! appeared first on Budavári közélet.

 • Tényleg a stressz miatt nem élhetünk addig, ameddig szeretnénk?
  by budavarihirek on 2022.09.29. at 11:06

  Mit csinálnál, ha kapnál plusz öt életévet? – kutatás A magyarok több mint fele heti 3 órát sem mozog, és csak minden 5. gondolja úgy, hogy tudatosan táplálkozik – derül ki az HonestFood reprezentatív felméréséből. Sokkal magasabb a vágyott életkor, mint amennyit a jelenlegi statisztikák szerint élhetünk. A nők negyede, The post <strong>Tényleg a stressz miatt nem élhetünk addig, ameddig szeretnénk?</strong> appeared first on Budavári közélet.

 • Kedves Kerületiek!
  by budavarihirek on 2022.09.15. at 13:02

  Új szakaszba lépett a Szentháromság tér megújítása: a szakmai zsűri már kiválasztotta a nyertes tervezőcsapatot. A díjazott pályamunka azonban még messze nem a tér végleges kinézetét tükrözi. A tervezés valójában csak most kezdődik! Ehhez pedig szükségünk van az Önök véleményére is! A szakmai zsűri a fődíjas pályamunkán kívül még hármat The post Kedves Kerületiek! appeared first on Budavári közélet.

 • Nemzeti Hauszmann Program
  by budavarihirek on 2022.09.13. at 15:17

  A Várkert Bazár felújításával kezdődött a Budai Várnegyed átfogó rekonstrukciója, amely a Nemzeti Hauszmann Programban csúcsosodik ki. A projekt során főként az 1945-ben megsemmisült vagy az azt követően lebontott történelmi épületeket rekonstruálják – többek között a Lovardát, a Honvéd Főparancsnokságot és a József Főhercegi Palotát -, valamint politikai intézményeket költöztetnek The post Nemzeti Hauszmann Program appeared first on Budavári közélet.

 • V. Naszály nagy bajban
  by budavarihirek on 2022.09.12. at 16:14

  Arold Péter Szóval az I. kerületben kormány párti képviselő került be Fazekas Csilla személyében. Ez nagy fegyvertény lehet, mert Viktor máris gratulált neki, Danika pedig hozta a szokásos “riporter” formáját, kb. havi 400 ezerért. A történet: …Időközben azonban két, a Jobbikból kivált képviselő elkezdett együtt szavazni a Fidesszel, majd kivált The post V. Naszály nagy bajban appeared first on Budavári közélet.

Hozzászólok a Facebookon
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x