Pintér? Az egy rendes gyerek

Megosztom

Egy szerda este megjelent kormányrendelet háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját. A Pintér Sándor belügyminiszter mint egészségügyért felelős kormánytag által jegyzett 47/2023. (XI. 15.) BM rendelet értelmében az új díjszabás már november 16. csütörtöktől érvényes.

Mit takar a kifejezés?

A magisztrális gyógyszer olyan gyógyszerkészítmény, amelyet a gyógyszerész közvetlenül a beteg részére, egy orvosi recept alapján készít el. Ezek a gyógyszerek általában akkor kerülnek előállításra, amikor a kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszerek nem felelnek meg teljesen a beteg egyedi igényeinek vagy amikor egy adott gyógyszer nem elérhető standardizált formában.

A magisztrális gyógyszerkészítés lehetővé teszi a gyógyszerész számára, hogy pontosan az adott beteg számára szabja testre a gyógyszert, figyelembe véve az adott egészségi állapotot, egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat és az egyedi dózisigényeket. Ez a gyakorlat különösen fontos például gyermekgyógyászatban, ahol a standard adagok gyakran nem megfelelőek a kisgyermekek számára, vagy olyan esetekben, ahol a betegnek speciális formulációjú vagy allergénmentes gyógyszerre van szüksége.

Na erre varrjál gombot!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük