Ha gáz van, minden van. Van?

Megosztom

Arold Péter

A félrevezetés ára.

Az Orbán kormány elmúlt 12 éve folyamatos terelések és hazugságok gyártásából élt. Minden kimondott szó és cselekedett, a jövőre nézve a múltból is visszaüt.

Orbán Viktor Magyarországot éveken keresztül álomhitben ringatta, és magát – mint Rákosi – csodatevő rabbit állította be. Ezt bár sok európai ország bizonyos vezetői rétege be is vette, a mítosz lassan köddé válik, és az azt követő tisztulás mögött felsejlik a hazugságáradat kellemetlen, sőt félelmetes következménye.

Az orosz-ukrán háború rámutatott, hogy veszélyes politika a külön utas politika. Orbánnak ebben nem csak gyakorlata van, hanem elődje is. Horthy Miklós hasonló, un. hinta politikával lavírozott, meg is lett az eredménye.

A magyar lakájmédia folyamatos nyugatellenes cikkei, a nyugat hanyatlása, a nyugat félelme a gázhiány miatt szintén a nyeregben tartotta Orbánt.

Most jön a fekete leves?

Oroszország visszafogja a gázexportját, bár Putyin – Orbán szerint – betartja az ígéretét és a szerződött áron a szerződött mennyiség érkezik hazánkba, ennek ellenére bizonyos gazdasági elemzők figyelmeztetnek.

„Nem kizárt, hogy ha tényleg magasabb árak lesznek, akkor a kormányzat kénytelen lesz a meglevő lakossági piaci árakat, sőt akár a rezsicsökkentett árakat is emelni”

– mondta Pletser Tamás az rtl-nek

A jelenlegi köbméterenkénti 1000 forintos világpiaci ár, ha felmegy 1600 forintra, akár az átalakított rezsicsökkentés is széteshet.

Orbán Viktor éveken keresztül a propaganda erejével altatta Magyarországot. Magyarország előre megy, gazdasági fejlődése 3-6 % fejlődést mutat évente, itt minden rendbe van, nincs itt semmi látni való, hacsak nem a csoda.

Ami nem következett be. Magyarország gazdaságát a német és japán autógyártás, az EU által küldött pénz és nem a saját ereje tartja a felszínen.

Kiderült. Az ország gazdasága abban a pillanatban, amikor külső negatív hatások érik, megroppan. Persze. Ez nálunk erősebb gazdasággal rendelkező országokban is megtörténik, de ott egy stabilabb gazdasági háttér és teljesen más alapokon nyugvó politikai és társadalmi összefogás áll.

Magyarország jövője a következő néhány hónapban fog eldőlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük