Akkor most megyei, vagy vármegyei matricát vegyek?

Megosztom

Eljött a matrica vásárlási láz és erősen gondolkodsz, hogy hogyan kérjed, vagy vedd meg meg online, melyik ér meg jobban.

2023-ban jelentősen drágultak egyes matricatípusok, elsősorban a havi és a heti útjogosultságok ára emelkedett. Így idén könnyen túlszaladhatsz egy éves országos e-matrica árán, ha gyakrabban tervezel messzebbi célpontokra autózni.


Emiatt érdemes lehet előre megbecsülni az autópálya-használati költségeket: megéri-e év elején vásárolni egy éves országos e-matricát, vagy inkább az egyes utazásokhoz időzítve alkalmanként vásárolj egy-egy heti vagy havi e-matricát a vármegyei jogosultságok mellé?

A megyei e-matricák érvényesek a vármegyékre is?


IGEN: a „megyei” néven vásárolt e-matricák is érvényesek a vármegyékben, a 2023. január 1-től hatályos Alaptörvény ugyanis lehetővé tesz egy átmeneti időszakot az ilyen termékek nevének megváltoztatására. Hamarosan a Simple alkalmazásban is megjelenik a vármegye megnevezés, de a korábban „megyei” néven megváltott jogosultságok is érvényesek az adott vármegye díjköteles úthálózatára.


E-matrica kalkulátorunkkal most egyszerűen kiszámolhatod, hogy egy éves országos e-matrica árából mennyi vármegyei, heti, vagy havi e-matricát tudsz megvenni.
Előre kiszámoltunk Neked néhány alaphelyzetet:

2 vármegyei e-matricát veszel
2022-ben 2 megyei matrica mellé akár 9 darab heti (3.820 Ft/db), vagy 6 darab havi (5.210 Ft/db) e-matricát is vásárolhattál mellé anélkül, hogy elérted volna az éves országos e-matrica árát (46.850 Ft)
2023-ban 6 darab heti (5.500 Ft/db) vagy 4 darab havi (8.900 Ft/db) e-matrica vásárlása éri meg két darab vármegyei e-matrica mellé (5.720 Ft/db).
3 vármegyei e-matricát veszel
2022-ben 3 megyematrica mellé is befért még 7 darab heti vagy 5 darab havi;
2023-ban 5 darab heti vagy 3 darab havi e-matrica mellett érné meg 3 vármegyei matricával közlekedni az autópályákon.
4 vármegyei e-matricát veszel
2022-ben 4 megyei matrica mellé még 6 darab heti vagy akár 4 darab havi vásárlása is megérte,
2023-ban 4 darab heti, vagy szemet hunyorgatva 3 darab havi matrica fér be a 4 vármegyei e-matrica mellé anélkül, hogy a végösszeg túllépné az éves országos e-matrica árát.

Jó utat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük