Jó lehet ez a lakosságnak?

Megosztom

Arold Péter

Az MVM felfüggeszti a rendszerbe történő betáplálást azokra felhasználóknak, akik ezután akarnak zöldenergiát, napelemet felszerelni. Így aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye.

Ez az én gondolatomban jó hír lehetne, ha!

Az eddig visszatáplált energia alapján a fogyasztó engedményt kapott, ami nem sokat ért. Most, ha jól értelmezem, a maga által megtermelt energiát saját maga használhatja fel. Csak a technikai lehetőségnek meg kel lennie arra, hogy tárolják az energiát.

Persze ez nem lesz egyszerű és ugye, ha nem süt a nap, akkor nincs áram. De! Akkor ott a szélkerék.

Összességében akkor építhet un. napelem szigetet saját magának, amit eddig nem engedélyeztek.

Sokaknak nem tetszett, hogy a visszatáplálás mennyisége nem volt arányos a százalékos engedménnyel, arról nem is beszélve, hogy a kiesett bevételt az MVM a napelemmel nem rendelkező családok számláján húzta vissza.

A Napelemszövetség háborog, írja a telex.hu

Szerintük a hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartásoknak értelmetlenné teszi a napelemes beruházásokat. Azt is írták, hogy a bejelentés ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, a napelemes rendszerek elterjedésének ösztönözésével. Az MNNSZ közölte, egy akkumulátoros tároló legfeljebb a napközbeni túltermelést képes tárolni, hogy miután hazatértek, felhasználható legyen a környezetbarát módon megtermelt energia. Ráadásul az akkumulátoros tárolásnak jelentős a költségvonzata.

Jó lehet ez a lakosságnak?

Fotó: Shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük