Én kitöltöttem. Te kitöltöd?

Megosztom

Arold Péter

A Népszámlálás 2022 néven futó információ bekérés sok ember agyában kiverte a biztosítékot, amit meg is értek, hiszen szerintük olyan kérdésekre kell válaszolni, ami számukra érzékeny. De miért?

Néhény mondatban összefoglalnám az én véleményem:

Alapból megértem. Sokaknak inkább az elnevezéssel van a problémája. Népszámlálás. Igen. De nézzük kompletten az egészet. Amikor megszámolják, hány ember él „hivatás” szerűen az országban és milyen körülmények között, milyen technikai felkészültséggel rendelkezik, mi a vallása (nem kötelező a válasz), és milyen az egészségügyi állapota, azt hívhatnák „általános életkörülmény felmérésnek”, de akkor az lenne a gond, de ilyen opció nincs. Ezt 200 éve IS „Népszámlálásnak” hívták és 50 év múlva is nagy valószínűséggel az lesz.

A baj az – szerintem – hogy rengeteg ember nem akarja helyére tenni a dolgot, miszerint ahhoz hogy egy ország lakossága milyen „aggyal”, tudással, milyen életkörülmények között, milyen gondolkodással és, hogy milyen közösségben, közegben él, olyan kérdéseket kell feltenni, amelyek furcsának tűnhetnek azok számára akik nem veszik észre, hogy a technika, az információ beszerzésének forrása az elmúlt 10 évben HATALMASAT változott.

Nem azt kérdezi, hogy 230 cm-es lap tv-d van-e, hanem azt, hogy milyen információs csatornákon keresztül tájékozódsz. Nem érdekli különösebb módon, hogy van-e légkondid, inkább azt szeretné tudni, hogy mivel fűtesz, és mnivel manapság a légkondi fűtésre is alkalmas, hát bizony, bekerült a választható lehetőségek közé.

Hogy van-e klímám, mekkora a lakásom anélkül is tudja

1868-ban a népszámlálás az akkori kort figyelembe véve kérdés típusilag – nyilván nem volt klíma – nem sokban különbözött. Nem arra kíváncsi, hogy van-e klímám. Inkább arra, hogy mivel fűtök. Nem arra kíváncsi, hogy hány fürdőszobám, WC-m van. Inkább arra, hogy hányan használjuk egy háztartásban. Én annyira örülnék, ha néha a kérdések valódi hátterét másként definiálnák az emberek. Én, aki nem igazán vagyok kormánybarát. Amúgy megint egy Covid gyanús téma. Mindenki aki Orbánt utálja, kikéri magának, mindenki, aki szereti, röhög azon aki utálja Orbánt.

Csak én hol vagyok azt nem tudom, ha nem kedvelem Orbánt – mert a vidéki stílusával lehengerli a vidéket (ebbe biztos beleköt a vidék, holott most pozitív voltam) akik emiatt rajonganak érte – de mégis megvédtem a 2022 Népszámlálást. De millió indokot hozhatnék fel ennek a népszámlálásnak a védelmében, de akinek Orbán egy G, tök mindegy mit írok. Amúgy igen.

De nyugi! Jön, jön, jön! Sőt, talán már a postaládádban van A KITÖLTENDŐ új „A4”, ami a valódi parasztvakítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük