XVIII. kerület – Közmeghallgatás az erdők védelméért

Budapest Főváros XVIII. kerület – Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata minden lehetséges eszközével próbálja megvédeni a kerületében található erdőket és fákat.

 1. augusztus 25-én a 18. kerületi Önkormányzat közmeghallgatást tartott a Halmi-erdőben. A kormány 287/2022. (VIII. 4.) fakitermelési rendelete miatt szervezték meg a maghallgatást szakmai és lakossági résztvevőkkel közösen.

Szaniszló Sándor, a 18. kerület polgármestere az ülésen arra kérte a kerület összes képviselőjét, hogy politikai hovatartozástól és nézetektől függetlenül fogjanak össze annak érdekében, hogy a város erdeit, fáit ne vághassák ki.

Szaniszló Sándor

Lévai István Zoltán és a FIDESZ-KDNP helyi politikusai azonban ellentmondásba kerültek saját állításukkal, a jelek és tetteik alapján ők is aggódnak a kerületi erdőkért. A fideszes politikus ugyanis határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy a 18. kerületben található erdőterület a jelenlegi parkerdő besorolásból kerüljön át a városi erdő státuszba. Városi erdőként ugyanis védettebbnek számítana az erdőterület, amely saját állításuk szerint nincs is veszélyben.

A 18. kerület vezetői és koalíciós képviselői támogatták a fideszes politikus javaslatát, és szavazásukkal elfogadták azt, mondván, hogy mindent támogatnak, ami az erdők védelmét szolgálja.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a közmeghallgatáson szintén megfogalmazta az agrárminisztériumhoz szóló indítványát, amelyben azt kérik, hogy a „tarvágási törvény” néven hírhedtté vált, 287/2022. (VIII. 4.) fakitermelési rendeletet helyezzék hatályon kívül. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a rendelet hatálya ne érintse a belterületi és „közjóléti” erdőket. A FIDESZ-KDNP politikusai nem támogatták ezt a határozati javaslatot.

A többségi frakciószövetség azonban ezt a javaslatot is elfogadta, így két döntés is született a kerületi erdők védelme érdekében.

Pestszentlőrinci magazin Pestszentlőrinc közéleti magazinja

 • Hitted volna?
  by lorinc on 2023.01.05. at 10:47

  Valamikor Pestszentlőrincnek volt egy olyan tájkép részlete, amikor az 51-es villamos a Hortobágyot idéző síkságon haladt át. Ezt hívták Bivalyrétnek. Az 51-es villamos igazi klasszikus az eltűnt budapesti viszonylatok közt: a nyolcvanas évek első feléig közlekedett ez a vérbeli “tuja”, melynek pályája hol lakott területen vezetett, hol pedig a zöldben, például a Bivalyréten, mely nevéhez illően valóban egy régi legelő

 • Repülőre ülsz? Fizess külön adót érte!
  by lorinc on 2022.12.22. at 10:27

  Érdekes adónemet talált ki a kerületi önkormányzat, ami mögött az bújhat meg, hogy a kormány erőteljesen megnyirbálta az önkormányzatok bevételi forrását is ki kell találniuk valamit. A 18. kerületi önkormányzat ezer forintot szedne be a 18 évnél nem fiatalabb és a nem kerületi lakos reptéri utasoktól. A reptéri cégek kettős adóztatásról beszélnek, az adó beszedésével megbízott földi kiszolgálók pedig visszakérdeznek,

 • Gázkészülék szerelő
  by lorinc on 2022.12.15. at 15:45

  Andruk Imre gázkészülék szerelő vagyok. Szolgáltatásomat Hatvantól (Heves megye) számított 80 km-es távolságban vehető igénybe, de megkeresés esetén Budapest is elérhető. Nyugodtan jelezze, ha onnan keres. Furcsának tűnik, de hiába van távolabb, attól még olcsóbb és gyorsabb is lehet. Ebben az esetben kérem hívja a +36 20 456 8680-as telefonszámot Bármilyen kazán és gázkészülék javítása, szervizelése, folyamatos karban társában számíthat rám.

 • A kerületi Fidesz nem szavazta meg
  by lorinc on 2022.12.15. at 15:04

  Momentum XVIII. kerület Az egykori bukott alpolgármester Lévai István Zoltán által vezetett 18. kerületi Fidesz csapata NEM-el szavazott arra a határozatra, hogy az önkormányzat támogatást adjon kirúgott karinthys tanároknak. Sajnos nem is vártunk mást! Lassan el kellene dönteni az orbán-fiúknak, hogy Rábel Krisztinához hasonlóan, csupán a központi hatalom parancsait végrehajtó szavazógépek vagy néha azt is megnézik mi lenne a jó

 • Egy autó és egy busz ütközött össze a XVIII. kerületben
  by lorinc on 2022.11.27. at 08:35

  Péter Arold Halálos kimenetelű baleset történt a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi úton. Már nem is tudom hány éve van szó arról, hogy a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat biztonságosabbá teszik, átépítik, vagy más alternatívát alkalmaznak a repülőtér autós megközelítésére. Szinte havonta értesülünk halálos kimenetelű balesetről az útvonalon. Az útszakasz végig záróvonallal van ellátta és a balesetek szinte mindig előzésből erednek. Eddig

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments