Kevesebb szavazatot kapott, mégis ővé lett a poszt

Megosztom

Varga Zs. András felesége a Fővárosi Ítélőtáblán politikailag kényes ügyekkel is foglalkozhat. A lapnak nyilatkozó bírók nyomásgyakorlásról is beszéltek, ami különösen kínos a kormány számára, amely az uniós pénzekért folyó jogállamisági eljárásban tagadja az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban felmerült aggályokat.

Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke szerint ez nem probléma, és visszautasítja azt a feltételezést, miszerint politikai kinevezés történt volna. Hétfői közleményében azt írta, a szavazás csak véleménynyilvánító javaslat volt, amely nem köti a kinevezőt, ugyanis a tanácselnökök kinevezése nem választással történik.

Orbán Viktor szorítása a magyar bíróságokon veszélyezteti a jogállamiságot – figyelmeztet a bíró – írja az The Guardian

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke nem hagyta szó nélkül

A diktatórikus és egypárti rendszereket nem azért nem szeretjük, mert ez a mániánk, hanem azért, mert rosszak. Rosszul működnek, rosszul, vagy egyáltalán nem szolgálják az emberek érdekeit.

Az, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán a Kúria (fideszes pártkatona) elnökének (feltehetően ugyancsak fideszes pártkatona) felesége foglalkozik majd akár politikailag kényes ügyekkel is tanácselnökként, rögtön két dolog miatt is rossz:

Az első az, hogy a bíróság így nem marad független, az emberek, vállalkozások, befektetők jogbiztonságba és igazságszolgáltatásba vetett hite megrendül.

A másik meg az, hogy elég rosszul néz ki akkor, amikor Magyarország épp azért nem kapja meg az uniós pénzeket, mert gond van a jogállamisággal.

Ha Orbánék így folytatják, nem is lesz pénz.

A Fidesz egyik legnagyobb hazugsága az a mítosz, miszerint hatékonyan tud kormányozni. Amikor viszont a szakmaiságnál fontosabb a lojalitás és a semmihez sem értő rokonokat és haverokat rakosgatják pozícióba, tönkre megy az ország.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük