A kevesebb szavazat ellenére mégis Ő lett a tanácselnök

Megosztom

Több – megírtuk mi is – sajtóorgánumban egy tanácselnöki kinevezéssel kapcsolatos tényállítások hamis színben kerültek feltüntetésre, melyre az alábbiakban reagál a Fővárosi Ítélőtábla elnöke.

Egyszerűen röhejes és arcpirítóan hazug állítás. Szavazás volt. A szavazás előtt sem volt nagyobb felkészültsége az indulónak, mégis engedték az indulását.

Valós tényállítás, hogy 2022. július 15. napjától a Fővárosi Ítélőtábla kinevezett tanácselnöke dr. Kovács Helga Mariann.  A tanácselnök kinevezésére nem titokban, hanem a 2011. évi CLXI. törvény (a továbbiakban: Bszi.) 131. és 132. §-ban rögzítettek teljeskörű betartásával került sor.

A Fővárosi Ítélőtábla elnökeként visszautasítom, hogy a tanácselnöki kinevezés politikai befolyásra történt és egyben méltatlannak tartom ezt a feltételezést. A Fővárosi Ítélőtábla az igazgatási és ítélkezési tevékenységét a törvényeknek megfelelően végezte és végzi. 

A pályázatok elbírálásakor a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően a kinevezésre jogosult nem csak a véleményező szerv javaslatát, hanem a bíróságok igazgatásáról rendelkező szabályzatról szóló 6/2015. (XI.30.) OBH utasítás 18. § (1) és (2) bekezdése alapján értékelte a pályaműben megfogalmazott célkitűzéseket, azok megvalósíthatóságát, a pályázók felkészültségét, igazgatási vezetői tapasztalatát, bírói gyakorlatát, bírói munkája vizsgálatának eredményét, szakmai felkészültségét.

A véleményező szerv javaslata a kinevezésre jogosultat nem köti (Bszi. 132. § (4) bekezdés), ezért hamis annak a látszata, hogy a tanácselnöki kinevezés alapja kizárólag egy „bíróválasztó kollégiumi szavazás” lenne. 

Dr. Kovács Helga Mariann tanácselnöki kinevezésére kizárólag objektív szempontok alapján került sor.

A kinevezésre jogosult az indokolt határozatát nyilvánosan ismertette a véleményezésre jogosult szerv és annak minden tagja előtt, valamint a bíróság belső honlapján is közzétette.

Dr. Kovács Helga Mariann 3 szakjogászi végzettséggel, egy mesterképzésen szerzett diplomával rendelkezik, több joggyakorlatelemző csoport munkájában tevékenykedik, és rendkívül kiterjedt jogirodalmi, előadói és tudományos tevékenységet végez anyagi jogi és eljárásjogi tárgykörökben. Tudományos fokozatának a megszerzése folyamatban van. Két kommentár társszerzője, továbbá 8 évet meghaladó tanácsvezetői tapasztalata van.  

Ezzel szemben a másik pályázó ilyen mértékű felkészültséggel nem rendelkezett

, továbbá a nem nyertes pályázó által a pályaművében megfogalmazott célkitűzések közül az időszerűség érvényesülését a kinevező nem látta biztosítottnak, amely kiemelt társadalmi érdek.

Budapest, 2022. augusztus 15.

Dr. Ribai Csilla Fővárosi Ítélőtábla elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük